24sata

ODAKLE NAM SAV KUSUR U EURIMA? Kako se bliži

TRGOVCI NEZADOVOLJ­NI

-

uvođenje eura, odnosno prvi dan iduće godine, mali trgovci izražavaju nezadovolj­stvo jer će im, kažu, plaćanje u kunama i eurima, a vraćanje ostatka samo u eurima, predstavlj­ati problem. Od 1. do 14. siječnja moći ćemo plaćati i kunama i eurima, no trgovci će biti obavezni "kusur" vraćati isključivo u eurima. - Ako postoje službene institucij­e u kojima će se kune moći mijenjati za eure, besplatno, zašto mi moramo dva tjedna primati obje valute? Mi koji imamo male prehramben­e trgovine imamo i male iznose računa, no u kratkom roku ima ih mnogo. Zamislite trgovkinju koja mora baratati dvojnim novčanicam­a i kovanicama u mnogo takvih malih računa - kaže anonimno vlasnica trgovine.

S njom se slaže i Damir Aščić, predsjedni­k Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske. - Zamislite situaciju u kojoj netko dolazi kupiti artikl od pet kuna a plaća novčanicom od 500 kuna. Mi ćemo mu morati

BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

vratiti u eurima. Umirovljen­icima koji ušteđevinu drže u 'čarapama' upravo bismo mi mogli poslužiti kao mjenjačnic­a. Zar to znači da ću morati u svakom trenutku imati desetke tisuća eura osiguranih za vraćanje kusura - pita se Aščić. što točno te "objektivne mogućnosti" sve podrazumij­evaju te koliko će se, i kojim trgovinama, poteškoće priznavati, i do koje granice.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia