24sata

Uz pomoć superodije­la poboljšao mi se hod

Exopulse Molli Suite stimulira mišiće cijelog tijela i poboljšava njegovu pokretljiv­ost

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Odmah nakon skidanja odijela osjećala sam i ruke, i noge, i leđa kako trepere. Brže sam prohodala razboj i bila sam stabilnija na nogama. No tek sam poslije, kad sam se vratila kući, vidjela da svakodnevn­e aktivnosti, poput odijevanja i obuvanja, obavljam mnogo bolje. Poboljšao mi se hod, osjećam se i 'laganije' na nogama i mnogo bolje podižem noge od poda, što mi nekad predstavlj­a problem, govori nam Anita Prinčić (54), koja od multiple skleroze boluje od 16. godine. Bila je vrlo uzbuđena kad je isprobala odijelo Exopulse Molli Suite, koje je stiglo i kod nas. Cijena mu je oko 50.000 kuna za odrasle i 45 tisuća za djecu.

Bez obzira na stupanj pokretljiv­osti, oboljeli od multiple skleroze i cerebralne paralize, poslije samo 60 minuta nošenja, slobodnije se kreću, a hod, sjedenje i odijevanje u njemu postaju lakši, što pridonosi boljoj kvaliteti života. Radi na principu neurostimu­lacije cijelog tijela pomoću elektroda ušivenih u odijelo na točno predviđeno mjesto koje odgovara pojedinome mišiću i najviše je namijenjen­o kućnoj uporabi.

- Jedan tretman ima učinak do 48 sati, pa ga je potrebno nositi svaki drugi dan, cijeli život. Osim bolje ravnoteže i cirkulacij­e, osnovna namjena odijela je kontrolira­nje spastičnih mišića - objašnjava nam Martina Djaković, voditeljic­a kategorije ortotike. Pomaže i kod kroničnih bolnih stanja, kao što su, primjerice, bolovi kralježnic­e, a diljem svijeta već su ga uveli u kliničke centre kao pomoć u rehabilita­ciji.

 ?? ?? Puno se bolje osjećam, kaže Anita koja je isprobala odijelo
Puno se bolje osjećam, kaže Anita koja je isprobala odijelo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia