24sata

U prosincu 1990.

-

Zvonimir Boban prvi je put odjenuo dres Hrvatske. Bilo je to na Kantridi, protiv Rumunjske, a Bobanu su društvo u veznom redu pravili Mladen Mladenović i Drago Čelić. Hrvatska je pobijedila 2-0, golove su zabili Bogdan i Cico Kranjčar. Luka Modrić u tom je trenutku imao pet godina. Kapetansku vrpcu Zvone je prvi put nosio dvije godine kasnije, Stanko Poklepović tu mu je čast pružio 22. listopada 1992. u Maksimiru protiv Meksika, koji je, da i to spomenemo, tad vodio legendarni Cesar Menotti. Boban je vrpcu ponio i kod Vlatka Markovića 1993. protiv Ukrajine, a nastavio je i kod Ćire Blaževića. Kad smo već kod Ćire, legendarni hrvatski trener u kapetana ga je promaknuo u Dinamu. I to u proljeće 1988.

- Imao sam taj privilegij da ga postavim za kapetana s 18 godina

ANTE BUŠKULIĆ, DUBRAVKO MILIČIĆ

jer sam u njemu prepoznao lidera, pozitivca i moralnu vertikalu. A on je shvatio da ga učenje i studij vode dalje te se na kraju obogatio titulom intelektua­lca - prisjetio se Ćiro trenutka u kojem je Bobanu dao vrpcu, koju su prethodno nosili Mladen Munjaković i Zvjezdan Cvetković.

Boban je Hrvatsku kao kapetan predvodio 48 puta, posljednji put 13. studenog 1999. na Stade de Franceu protiv Francuske. Luka Modrić imao je tad 14 godina i upijao je Bobanove poteze.

kad sam bio dječak, kupio sam crveno-crni dres Milana samo zbog Bobana. Zamišljao sam se igračem Milana, no na kraju je moj put bio drukčiji rekao je Luka Modrić.

Luka je protiv Danske kapetansku vrpcu ponio 49. put i prestigao Bobana. Po trofejima ga je nadmašio davno jer Boban je ostao na deset

- Boban mi je bio idol

s Milanom i mladom reprezenta­cijom Jugoslavij­e, a Modrić je već na 29! Što pojedinačn­ih, poput Zlatne lopte, što klupskih s Realom i Dinamom.

- Bio sam u Tottenhamu

i prolazio teško razdoblje. Odjednom mi je stigla poruka: 'Nazovi me ako želiš. Zvone'. Mislio sam da me netko od mojih prijatelja zafrkava, ali kad sam nazvao broj, doista je bio Boban. Taj me naš razgovor psihološki osvježio, on je čovjek kojem sam se divio, impresioni­rala me njegova igračka prošlost i jednostavn­ost govorio je Luka.

Kad su Boban, Šuker i društvo prvi put odveli Hrvatsku na postolje na svjetskom prvenstvu, Luki je bilo 13 godina.

- Htio sam igrati kao Boban, biti lider na terenu, ključ u veznom redu, koji povezuje obranu i napad. Poput quarterbac­ka u američkom nogometu - rekao je Luka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia