24sata

Svijet nije bojkotirao Hitlera, ni huntu u Argentini. Zašto bi Katar?

TOMISLAV BIRTIĆ

-

sagrađenim­a za Svjetsko prvenstvo poginulo, ma čak ubijeno 6500 LGBT-ovaca, u studenom bi se tamo svejedno igralo. Slažemo li se da bi se igralo, fakat više nije važno kakve će trake kapetani nositi na rukavima. Ne slažemo li se, možemo malo ćakulati. Hajde da ljudima ne lijepimo nikakve etikete. Ponašajmo se kao da nemaju boju kože, ovakva ili onakva uvjerenja, osobine. Kažu da je 6500 ostavilo kosti. Koliko ih je trebalo poginuti gradeći stadione da cijeli svijet bojkotira Svjetsko prvenstvo? Je li nula manje, 650, podnošljiv broj, ne zahtijeva bojkot ili davanje domaćinstv­a drugoj zemlji, a nula više, 65.000, je ipak previše čak i ako su u igri puste milijarde dolara?

i uvjerenja! Tobožnjih vrijednost­i. U ime novca Katar će gejevima, lezbijkama i ostalima tijekom natjecanja jamčiti sigurnost, možda će, većina nogomet ne može zamisliti bez piva, žmiriti i na cugu, a svijet će nositi trakice u duginim bojama. E, sad, tko je dobio penal suđen za faul na 25 metara, a kome je kao “kompenzaci­ja” dosuđen faul kod vlastite korner zastavice? Tko se, u ime milijardi, odrekao više sebe i svojih, je li, vrijednost­i? Plaća li više kurva ili klijent?

Tu i tamo bi svijet neku zemlju isključio iz sporta i raznih drugih djelatnost­i. No to ne da ne bi bilo preskupo, nego ne bi bilo ni skupo. A stvaralo bi dobar dojam u masama. Autori i podržavate­lji odluke bi si dobro izgledali pred ogledalima. Međutim, gdje su moralne vertikale, i u klasi i u masi, i ovi što pišu odluke i svi ti ljudi koji ih podržavaju, ako treba otići dalje od dojma i - platiti?

svijet se nije iskazao 1936. došavši na Olimpijske igre u Hitlerovo dvorište. Finale Svjetskog prvenstva u Argentini se 1978. igralo ni kilometar od možda najgoreg mučilišta vojne hunte. Ali - znamo li koje sve masovno korištene gadgete proizvode djeca robovi i koliko odraslih radi u neljudskim uvjetima - kako da kreatori politike, a i mase, išta ozbiljno zamjere Katru?! Trake u duginim bojama su multimilij­ardersko, a jeftino pranje savjesti. I klase i mase.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia