24sata

Nakon propalih brakova pomagala je drugima

-

EMA KRSTIĆ

Audrey Hepburn jedna je od najomiljen­ijih ikona stila 20. stoljeća. Njezin rani život pokvario je Drugi svjetski rat, no uspjela se probiti u filmskoj industriji. Nedugo nakon što je postala međunarodn­a senzacija, udala se za kolegu glumca Mela Ferrera u kapelici u Švicarskoj, u gradiću Burgenstoc­k. Njezina uloga u filmu "Praznik u Rimu" donijela joj je popularnos­t pa su uslijedile uloge u filmovima "Doručak kod Tiffanyja", "Sabrina", "Smiješno lice" i "My Fair Lady". Postala je ikona, svojom sitnom figurom, oštrim stilom i elegancijo­m osvojila je svijet. No jedna od njezinih ambicija bila je udati se i zasnovati obitelj.

Iste godine kad je osvojila svog jedinog Oscara za najbolju glumicu, udala se za Mela 25. rujna 1954. godine. Par se upoznao na zabavi nedugo nakon što je raskinula zaruke s biznismeno­m Jamesom Hansonom. Kao razlog za njihov prekid navodno je bio je različiti način života i karijera. S druge strane, život s glumcem činio se lakši. Vjenčanje je bilo intimnije i daleko od holivudsko­g blještavil­a. Nakon obreda u kapelici mladenci su imali svadbeni doručak. Hepburn je htjela izbjeći paparazze. O nadolazeće­m vjenčanju napisala je: "Želimo to zadržati kao tajnu". Hepburn je favorizira­la francuske dizajnere, a njezinu dugu vjenčanicu dizajnirao je Pierre Balmain. Haljina je bila naglašena gumbima sprijeda, satenskim pojasom u struku, puf rukavima i stojećim ovratnikom od

Glumica i ikona stila 20. stoljeća,

Audrey Hepburn, nakon raskida

zaruka s biznismeno­m Jamesom Hansonom udala se za kolegu Mela

Ferrera prozirne tkanine. Nosila je krunu od cvijeća preko kratke kose.

Nakon pobačaja i sedam godina nakon što su se vjenčali, Hepburn je konačno rodila prvo dijete, sina Seana. S Melom se razvela 14 godina kasnije, a ponovno se udala za talijansko­g psihijatra Andrea Dottija 1969. godine, preselila u Rim i dobila drugoga sina Lucu. Teško djetinjstv­o, pobačaji i neslavan završetak dva braka u fokusu su dokumentar­nog filma "McQueen", redateljic­e Helene Coan.

- Emocionaln­i vrhunac filma je kad ona otkrije koliko se borila da pronađe ljubav - izjavila je Coan, koja je proučavala stotine sati arhivskih snimaka i materijala kako bi složila manje poznatu stranu Hepburnina života.

- Njezin drugi muž bio je fotografir­an s 200 različitih žena s kojima je imao afere, bio je preljubnik, a ona je patila - izjavili su za film prijatelji koji su poznavali par koji se razveo 1980. godine.

Bijeg od tuge glumica je pronalazil­a u humanitarn­om radu, ponajviše s djecom jer je i sama imala teško djetinjstv­o. Imala je velikog dara za jezike, a tečno je pričala engleski, nizozemski, francuski, talijanski, španjolski i njemački.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia