24sata

➤SUPERSHOW

’MOMCI IMAJU SVOJ ŽIVOT, POSLOVE, OBVEZE... VRLO SU PROFESIONA­LNI’

-

Maestro je smatrao da se Filharmoni­ja treba otvoriti pa su još 2006. napravili koncert s Oliverom i Gibonnijem.

Sljedećih godina, 2007., 2008. i 2009., imali su velike koncerte Filharmoni­je na otvorenom i u Arenama, na Bundeku i trgovima. Puljiću kao direktoru bio je cilj Filharmoni­ju približiti ljudima, predstavit­i je u jednom drugom svjetlu i dobiti novu publiku.

Radili su posebne spektakle, "Ratove zvijezda", "Harryja Pottera" za mlađu publiku, i kroz to stjecali novu publiku. Istovremen­o, izvođači su dobili priliku nastupiti pred 10.000, 15.000 ljudi, pokazati se izvan Lisinskog ili Glazbenog zavoda.

- Bili smo mali dio priče 2Cellos koja je završila svjetskim uspjehom. Bit svega je, i hvala im na tome, da su nakon tog koncerta, nakon njihova svjetskog uspjeha, stotine djece uzeli čelo i počeli svirati. Za to su zaslužni Luka i Stjepan. Toliko je mladih čelista koji su stasali u Hrvatskoj tijekom ovih deset godina, prekrasno sviraju, a njih dvojica su im bili uzor - govori Puljić.

ELTON IH ČUO PRVI PUT

Od ljeta 2011. 2Cellos bili su dio svjetske turneje Eltona Johna. Nakon što je čuo njihovu obradu pjesme "Smooth Criminal" Michaela Jacksona, osobno ih je pozvao i ponudio im suradnju. Svirali su na više od 100 njegovih koncerata. Iste godine, pod izdavačkom kućom Sony Masterwork­s, objavili su prvi album "2Cellos". Istinski važan trenutak koncerta u zagrebačko­j Areni bio je upravo dolazak ekipe iz Sonnyja.

- Po informacij­ama koje sam dobio nakon koncerta jer, ponavljam, nažalost, nisam bio na njemu, bili su više nego zadovoljni. Rekli su da je koncert u cijelosti vrhunski odrađen i da ispunjava standarde svjetskih koncerata - priča Puljić. Zagrebačka Arena rezultiral­a je da pod njihovom etiketom u Japanu, a potom i u svijetu objave i drugi album "In2ition". Producirao ga je renomirani kanadski producent Bob Ezrin. Album je debitirao na prvome mjestu japanske top ljestvice albuma, a u Hrvatskoj je također zasjeo na prvo mjesto top ljestvice najprodava­nijih albuma. Nakon koncerta u Areni i drugog albuma, status svjetskih zvijezda bio je debelo potvrđen.

MENADŽER KAO DUŠA DVOJCA

- Jako mi je bilo drago pratiti njihov uspon. Emotivan sam jer i sam imam sinove Luku i Stjepana. No priča o njihovu uspjehu golema je zasluga Mire Vidovića. Kao njihov menadžer bio im je veliki oslonac. Bez njega takvu slavu, a posebice na početku, kad im je trebao vjetar u leđa, ne bi to napravili. Miro je bio duša dvojca, posebice prve dvije, tri godine, kad se sve razvijalo. Bio je s njima dan i noć, vodio ih je, brinuo o svim tehničkim aspektima, da se što bolje osjećaju na svakoj, pa i zagrebačko­j pozornici - kaže Puljić.

Miro je, dodaje, zaslužan da je do koncerta i došlo jer je u tom periodu bio vanjski suradnik Zagrebačke filharmoni­je kao snimatelj i oblikova- telj tona. Otkriva i kako je Luka Šulić svojedobno bio kandidat za dobitnika godišnje nagrade Zagrebačke filharmoni­je u vrijednost­i od 10.000 eura. Plus koncert s Filharmoni­jom.

- U finalu su bila dvojica, Luka i Tomislav Mužek. Žiri se odlučio za Mužeka. Na određeni način koncert u Areni bio je i dug prema Luki - kaže Puljić.

Kad su se odlučili na koncert, tražili su dvoranu, a kako je prema analizi koju su napravili ispalo da će se prodati od 3500 do 4000 ulaznica, nisu je imali. Jer već u startu je to bilo više od kapaciteta Lisinskog. Odabrali su zagrebačku Arenu.

Iako su te 2012. još bili na turneji s Eltonom Johnom, i Luka i Stjepan željeli su nastupiti s Filharmoni­jom jer svakome je čast imati samostalni koncert s hrvatskim orkestrom ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia