24sata

U Hrvatsku je

POVLAČE JAJA ZBOG SALMONELE, PAZITE

-

Zbog prisutnost­i bakterije roda Salmonella Enteritidi­s Državni je inspektora­t u nedjelju s tržišta opozvao “Konzumna jaja - Okusi zavičaja - 10 komada klasa A, razred M iz podnog uzgoja, farma Lukač”, koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska, s rokom trajanja: 11.10.2022., navodi se u priopćenju. (ds)

stiglo i 247.680 doza novog Pfizerova cjepiva prilagođen­og omikronu BA.4 i BA.5, podvarijan­tama virusa koje sad dominiraju. Cjepivo čeka odobrenje Hrvatske agencije za lijekove kako bi se njime moglo početi docjepljiv­ati starije od 12 godina. Od sredine rujna je već moguće cijepiti se adaptirani­m Pfizerovim i Moderninim cjepivom, no ona

BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

ciljaju na BA.1 omikron, inačicu koja više nije dominantna. Tih je doza dosad stiglo nešto više od pola milijuna, do kraja godine se očekuje još milijun i pol. Iz HZJZ-a poručuju građanima da se, ako je vrijeme za 'booster', docijepe onim što im je dostupno.

omikron adaptirana cjepiva koriste se samo za ‘booster' (treća i četvrta doza), dok se prve dvije daju s prijašnjim cjepivima. Treću, odnosno četvrtu dozu dosad je primilo više od 900 tisuća ljudi, pri čemu je 9415 njih uzelo cjepiva prilagođen­a BA.1. omikronu. Iz HZJZ-a također poručuju da pandemij još nije gotova i teško je prognozira­ti njezini daljnji razvoj, jer ovisi o eventualno­j pojavi novih sojeva virusa.

 ?? ?? Iz HZJZ-a poručuju građanima da se docijepe
Iz HZJZ-a poručuju građanima da se docijepe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia