24sata

Željezne i brončane

-

od Gradine, a u kojima su bili pokapani velikani tog doba, samo govore kako su one, kao i novčić koji na licu ima lik Aleksandra Velikog, a na naličju Zeusa na prijestolj­u, u Gradinu došli kao dar.

- To je najsjevern­ije

područje do kojega su oni stigli, sjevernije nigdje nisu pronađeni - rekao je Potrebica i dodao:

- Srebrna drahma koju s jedne strane krasi lik Aleksandra Velikog, a s druge na prijestolj­u gordi Zeus s orlom, arheološka je senzacija u europskim razmjerima. Novčić je iskovan nadomak drevnog Efeza u Maloj Aziji, i to baca novo svjetlo na život ratničke elite Halštatske kulture.

Baš ona krojila je kartu

Europe stoljećima prije Krista. To sasvim sigurno upućuje na to. Grčke kacige ovdje imamo najsjevern­ije u svijetu, a datiramo ih u 6. stoljeće prije Krista. Cijelih 300 godina prije ovdje život traje i Kaptol je i dalje najvažnije europsko raskrižje u komunikaci­ji između Egeje, srednje Europe i sjevera, Baltika - naglašava prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, voditelj arheološki­h istraživan­ja lokaliteta Kaptol-Gradac.

sjekire, ali i raritetna "mahaira", zakrivljen­i keltski mač, pronađeni u grobovima ratničkih kaptolački­h knezova u samom su vrhu europskih nalaza starijeg željeznog doba. Naravno, najbolji su dokaz snažnih trgovačkih i društvenih veza na golemom prostoru od Mediterana, preko Podunavlja do Alpa.

- Upravo ovdje na vjetroviti­m vrhovima Papuka trgovalo se skupocjeni­m grafitom. Ova fina ritualna keramika iz jedinog dvojnog kneževskog­a groba u svijetu, naravno s kaptolačke nekropole - o tome zorno svjedoči - rekao je prof. Potrebica.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia