24sata

Na mojoj farmi ima čak 7000 pijetlova

Đuro Ferenčić (66) kraj Đurđevca već se godinama bavi uzgojem peradi

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Vole travu i koprivu, a svaki dan pojedu i 1,5 tona žitarica. Ispričao nam je to Đuro Ferenčić (66), koji u Severovcim­a kraj Đurđevca ima farmu pijetlova.

- Naša farma ima 20 hektara ograđenog prostora, od kojih je sedam natkriveno, da nam ptice grabežljiv­ice ne mogu odnositi piliće. To je ekološki uzgoj jer svih sedam tisuća pijevaca je vani gotovo cijelu godinu i svi su pod selekcijom. To je posebna kvaliteta mesa u odnosu na kavezni uzgoj. Uz pijevce imamo i oko dvije tisuće fazana. Životinje imaju prostora za kretanje i kad je lijepo vrijeme izloženi su suncu na kojem uživaju. Podnose sve vremenske uvjete - objašnjava nam Ferenčić dok razgledava­mo farmu. Dodaje da svi koji su probali juhu od pijetla nisu skrivali svoje oduševljen­je.

Na farmi se trenutačno uzgajaju pijevci od mjesec dana starosti koji će za prodaju biti spremni za Božić.

- Sljedeće godine ćemo dostići optimalni kapacitet od 20.000 pijevaca. Prema površini kojom raspolažem­o, jer na drugome mjestu imamo još 10 hektara, možemo držati 70.000 pijevaca. Žao mi je što se danas rijetko tko bavi proizvodnj­om. Svakih mjesec dana, kad popasu travu, selimo ih na parcele koje su u međuvremen­u ozelenile - govori nam Ferenčić tijekom obilaska najstariji­h pijevaca koji su se povješali poput grozdova na drveća i prečke između dva stabla okrenuti suncu. Vlasnik kaže da do sada nisu imali nikakve bolesti i farma je pod veterinars­kim nadzorom. Proizvode i kopune. To su pijevci koji su uškopljeni u određenoj životnoj

dobi. - Veterinaru treba oko petnaest minuta po pijevcu i zato je skuplji. Meso tako uzgojenog kopuna je doslovce mekano poput putra. Namjera mi je širiti proizvodnj­u. Do sada smo uložili oko sedam milijuna kuna. Da bismo došli u puni kapacitet, treba nam minimalno još nekoliko milijuna. Uz to, potrebno je da se izdrži ciklus od četiri mjeseca dok ne stasa za tržište, kad se mogu dobiti prvi novci. Nitko ne plaća unaprijed. Takvi pijevci se mogu kupiti samo na farmi i u nekim mesnicama u Dalmaciji u kojima vozim živu perad - kaže vlasnik farme.

Dodaje da su najveći problem lisice, čagljevi, a posebno kune, koji su nemilosrdn­i koljači i teško ih je spriječiti. Stoga dežuraju noću i čuvaju pijetlove. Inače, pijetlovi su zaštitni znak i simbol Đurđevca. Puno kuća na krovu ima pijetla. Brojne udruge nose naziv Picok pa je i najveća kulturno-povijesna manifestac­ija desetljeći­ma Picokijada. - Doista je lijepo imati farmu koja se naslanja na grad Picoka Đurđevac, čiji je simbol pijevac. Ovo nas posebno oduševljav­a gdje na hektarima koji su pokriveni zelenilom šeću tisuće i tisuće pijevaca - rekao je Mario Fuček, šef TZ-a Đurđevca, kojega smo zatekli

na farmi.

 ?? ?? Uzgaja i kopunove. Đuro kaže da je njihovo meso mekano kao maslac
Uzgaja i kopunove. Đuro kaže da je njihovo meso mekano kao maslac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia