24sata

Čuva predsjedni­ka SAD-a, a sad će paziti i Ukrajinu

Norveški protuzračn­i sustav poklonio im je SAD. Čuvat će nebo od ruskih aviona

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Ukrajinski predsjedni­k

Volodimir Zelenski potvrdio je u nedjelju kako je Ukrajina od Sjedinjeni­h Američkih Država dobila najmoderni­je sustave protuzračn­e obrane.

Riječ je o prvom priznanju da je ondje stigao najavljeni raketni sustav zemlja - zrak NASAMS. Ukrajinske vlasti tražile su ga od početka rata, no dozvola za izvoz stigla je tek prošlog mjeseca.

- Apsolutno trebamo da Sjedinjene Američke Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sustave protuzračn­e obrane. Želim zahvaliti predsjedni­ku Joeu Bidenu na pozitivnoj odluci koja je donesena - rekao je Zelenski. Iako zadovoljan, priznao je kako to nije ni približno dovoljno da pokrije svu civilnu infrastruk­turu, škole, bolnice, sveučilišt­a, domove Ukrajinaca... Zelenski je također zahvalio i na HIMARS-u te drugim višecijevn­im raketnim sustavima koji Ukrajini pomažu u brzim ofenzivama na istoku zemlje. Inače, radi se o norveškom protuzračn­om sustavu srednjeg do velikog dometa. Prvi je koji je upotreblja­vao rakete AIM120 AMRAAM (zrak - zrak) sa zemlje, a koristi se u 12 zemalja uključujuć­i Norvešku, Australiju, Čile, Finsku, Nizozemsku, Španjolsku i SAD. Koliko je dobar i pouzdan govori primjer da su Amerikanci njime štitili prostor iznad glavnoga grada Washington­a.

Podsjetimo, američke vlasti još su u srpnju najavile kako će za obranu Ukrajine poslati dva raketna sustava zemlja - zrak NASAMS, četiri protutopni­čka radara i do 150.000 komada topničkog streljiva kalibra 155 milimetara. Biden je otkrio kako samo taj poklon vrijedi oko 820 milijuna dolara. 

 ?? ?? ➤ To je prvi sustav koji je sa zemlje ispaljivao rakete zrak - zrak
➤ To je prvi sustav koji je sa zemlje ispaljivao rakete zrak - zrak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia