24sata

Na zagrebačko­m

-

Zapadnom kolodvoru posjetili smo vlak koji ne vozi, ali donosi svojim gostima putovanje kroz pet balkanskih zemalja. Dva crno-bijela vagona smjestila su se pored betonskog platoa s južne strane pruge, gdje su gostima ponudili autentičnu lokaciju i jedinstven­o iskustvo. Iako na prvi pogled izgleda kao klasični vlak, unutra se krije prava čarolija. Lijevi je vagon vlasnik Ante Perica pretvorio u moderno uređeni restoran u sivim, zlatnim i crnim tonovima s nizom stolova koji mogu primiti 30-ak gostiju. Ispred vlaka nalazi se terasa s koje se može vidjeti veliki natpis "Balkan Express", koji u dvije riječi opisuje koncept ovog restorana.

- Bistrot Balkan Express

promiče radost življenja, a svoje goste vodimo kroz kuhinju pet država: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore i Makedonije. Svaki dan na meniju mogu se naći dva glavna jela s pripadajuć­im desertom, ali i pet onih koji su uvijek dostupni u našoj kuhinji. Svaki tjedan jedna je država kolovođa ovog gastronoms­ko-enološkog koncepta, a uz odličnu hranu gosti mogu uživati u autohtonim vinima i ostalim alkoholnim

PETRA ANIĆ-BOŽIĆ

pićima. Na meniju se, između ostalog, mogu naći domaće lignje s pomfritom, fišpaprika­š sa širokim rezancima, zapečene štrukle, Karađorđev­a šnicla i punjena vješalica, povrtna čorba i Ohridski biseri, Biber meso i urmašice. - Pare ostavljene u kafani su pare uložene u lijepa sjećanja - kroz smijeh nam je rekao Perica, čija je glavna misao vodilja užitak i zadovoljst­vo njegovih gostiju. Kako kaže, na meniju je domaća balkanska hrana, koja je ljudima dobro poznata i koju već vole.

- iz više od 25 godina iskustva na sličnim poljima, u eventima i gastronomi­ji. Ljudi koji su u mom timu su sa mnom već godinama, a jedino što je novo je ovaj koncept. Vlak se smjestio na mjestu gdje do tada nije bilo ničega. Perica nam je ispričao da mu je jako važno bilo napraviti nešto ni iz čega i da je cijeli tim svjestan svog uspjeha.

- Tu je prije bilo nekakvo smetlište. Mi smo dokazali da se iz neatraktiv­ne lokacije može napraviti turistička destinacij­a, a ovaj projekt je dio medijskog projekta Održive Hrvatske. Pokreću me vizije, a svojim klijentima želim pružiti 'experience', jer smatram da bez dobre priče ništa ne može funkcionir­ati. Strast i ljubav su ono što sve pokreće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia