24sata

KONJ STAR 17.000 GODINA

Zadarski arheolozi pronašli su ostatke konjske glave stare 17.000 godina na Dugom otoku

-

Zadarski arheolozi pronašli su životinjsk­e ostatke za koje pretpostav­ljaju da je riječ o konjskoj glavi. Riječ je o ostacima starim i do 17.000 godina, a pronašli su je u pećini Vlako na Dugom otoku.

- Iako se činilo da ćemo ostati na toplom i suhom i baviti se administra­tivnim dijelom arheologij­e, znatiželja nam nije dala mira. Pri kraju radnog dana ukazao nam se, prema našoj slobodnoj procjeni, jednorog. Šalu na stranu, riječ je o konju starom čak 17.000 godina - stoji u objavi. Trenutačno čekaju potvrdu drugih kolega znanstveni­ka je li riječ o vrsti konja koja je davno izumrla ili se radi o ostacima divljeg konja, za HRT je rekao voditelj istraživan­ja Dario Vujević Odjela za arheologij­u Sveučilišt­a u Zadru.

- Osim toga, pronašli smo i tragove vatrišta te ostatke lovačkog pribora što je i uobičajeno za to doba. Kako je riječ o sloju zemlje koji seže u razdoblje starije od 17 tisuća godina te se podudara sa zadnjim ledenim dobom, očito je da i životinjsk­i ostaci potječu iz tog razdoblja - dodao je Vujević. (mb)

 ?? ?? ➤ Na dubini od četiri metra pronađeni su ostaci konja
➤ Na dubini od četiri metra pronađeni su ostaci konja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia