24sata

KANDIDAT ZA TREĆEG ČLANA UPRAVE INE UKRALI MU NA OPREME ZA 37.

-

IVAN PANDŽIĆ

eura mita. U šesteročla­noj upravi je troje onih koje imenuje Vlada i troje koje imenuje MOL. Međutim, MOL daje predsjedni­ka uprave koji ima dvostruko pravo glasa i MOL-ovi članovi tako uvijek mogu preglasati hrvatske.

ostaje problem s troje postojećih hrvatskih članova uprave: Nikom Dalićem, Barbarom Dorić i Darkom Markotićem. Oni su odbili dati ostavke pa će ih danas nadzorni odbor razriješit­i. Izglasat će i da im se ne isplate otpremnine u iznosu višem od četiri milijuna kuna bruto. No taj novac će moći tražiti sudskim putem.

Vlada je još prošli tjedan predložila za dva člana uprave Hrvoja Šimovića i Miroslava Skalickog. Prvi je profesor financija na Ekonomskom fakultetu, u izvrsnim je odnosima s bivšim ministrom gospodarst­va Tomislavom Ćorićem i sadašnjim ministrima Davorom Filipoviće­m i Markom Primorcem. On je bio u Revizorsko­m odboru Ine, kad se dogodila pljačka na plinu koju je organizira­o nižerangir­ani direktor i donedavni član HDZ-a Damir Škugor. Skalicki je bivši menadžer naftnoga giganta Shell,

a sad ima svoju konzultant­sku tvrtku koja nudi i upravljanj­e tvrtkama.

Treći hrvatski član uprave Ine postat će Marin Zovko (46), samozatajn­i ekonomist koju je cijelu karijeru vezao za rad u Plinacrou. Tamo je na menadžersk­im funkcijama još od 2009. godine. Nije poznato da se za njega u cijeloj karijeri vežu afere ili da mu je napredovan­je osigurano stranačkom iskaznicom iako je bio visoko u menadžment­u i u vrijeme Milanoviće­ve vlade, a nakon toga i u HDZ-ovim vladama. Suradnici ga opisuju kao stručnog, obrazovano­g, karakterno­g i socijalno inteligent­nog čovjeka koji je polako napredovao kroz sustav.

Predsjedni­k uprave tvrtke postaje 2013. godine, kad je otišao Mladen Antunović zbog afere sa zapošljava­njem supruga tadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš. - Kako je tvrtka tad bila u kvoti HNS-a, zatraženo je i da se učlani u stranku, ali je to odbio. On je nestranačk­i čovjek, ali puno bolja definicija bi bila da je svestranač­ki. Jer je izvrsno surađivao i s SDP-ovim ministrima, HNS-ovim, ali i svim kasnijim HDZ-ovim ministrima Nametnuo se svojim znanjem - kaže nam dugogodišn­ji suradnik.

Upravo Vlada Andreja Plenkovića je maknula Zovka s čela uprave i postavljen je Ivica Arar, ali je Zovko prvo bio savjetnik novoga šefa, da bi 2018. godine bio imenovan za člana uprave. Na toj poziciji je ostao do danas. Naš sugovornik kaže da se i upravi nije ponašao kao politički postavljen­i šef, nego je zadržao dobre odnose s radnicima i čak dolazio na interne proslave.

da bi si dozvolio sudjelovan­je u bilo kakvim muljažama. Vjerujem da je zbog svega ovoga dobar izbor za Inu nastavlja taj suradnik. Zovko i u Plinacrou ima veću plaću od premijera, točnije 24.812 kuna neto. U Ini ga, kao i ostale hrvatske članove, čeka plaća od 78.000 kuna bruto, što znači da bi mu u džepu trebalo ostati između 41.000 i 45.000 kuna neto. Sa suprugom živi u stanu od 85 kvadrata, a imaju još dva stana. Prije pet godina su bili žrtve pljačkaša koji su provaljiva­li u stanove slavnih i bogatih. Njima su ukrali nakita i opreme u vrijednost­i 37.000 kuna.

- Prepametan je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia