24sata

‘OVO JE REVOLUCIO

-

MONIKA BONČINA

je da ćemo tek za pet godina dobiti teleskop koji će moći preciznije pokazivati asteroide kao potencijal­nu prijetnju našem planetu Zemlji - rekao je Radonić.

akcija zapravo simbolična i služit će za daljnja proučavanj­a. Još se, naime, ne zna struktura Dimorphosa pa je teško i izrazito nezahvalno predviđati podatke, dodao je.

Oko Zemlje su trenutačno 29.867 asteroida koji kruže. Od njih, potencijal­na su prijetnja tek oko 3000, rekao je profesor Korlević. On ima malo drugačije mišljenje od kolege Radonića. Smatra, naime, da se ovakav eksperimen­t nije ni mogao započeti ranije jer tehnologij­a nije bila dovoljno zrela za takvo što.

Ova svemirska misija, čiji je cilj zaštita Zemlje od potencijal­nih udara objekata, traje već deset godina, a s vremenom je napredoval­a u tolikoj mjeri da znanstveni­ci diljem svijeta smatraju da će se razviti dovoljno da ćemo moći zaštititi planet.

Iako se

trenutačno ne zna postoje li izravne prijetnje, asteroid je prije gotovo 66 milijuna godina udario u Zemlju i ostavio golemi krater na poluotoku Yucatan u Meksiku. Neki znanstveni­ci smatraju da je upravo on izazvao izumiranje dinosaura i drugih mnogobrojn­ih vrsta na Zemlji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia