24sata

Dvije podvodne eksplozije,

-

vjerojatno izazvane detonacija­ma, zabilježen­e su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je u utorak Švedski seizmograf­ski institut.

- Prva "velika emisija energije" magnitude 1,9 zabilježen­a je noću s nedjelje na ponedjelja­k u 02.03 sati po mjesnom vremenu jugoistočn­o od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2,3 u 19.04 u ponedjelja­k navečer na sjeveroist­oku otoka - rekao je za AFP Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmograf­ske mreže.

- To je velika eksplozija. Teško se oteti dojmu da je to učinio netko tko je znao što radi - rekla je za AFP ravnatelji­ca Norveškog seizmograf­skog instituta Anne Strømmen Lycke. Tri velika istjecanja identifici­rana u ponedjelja­k u vodama danskog otoka Bornholm vidljiva su na površini u pjenušanju mora u promjeru od 200 metara do 1 km. Zbog toga su danske vlasti zatražile od brodova da se klone otoka.

Podsjetimo,

Sjevernim tokom 1 doprema se plin iz Rusije prema Europi, a Sjeverni tok 2 također je trebao dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke. Dovršen je krajem prošle godine no zbog kaosa u Ukrajini nikad nije proradio. SAD mu se protivio, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Ovim uništenjem Rusi tako ne mogu plinom ucjenjivat­i EU, dok su s druge strane zemlje izgubile važan transportn­i sustav fosilnog goriva.

 ?? ?? Danska vojska snimila je curenje u moru
Danska vojska snimila je curenje u moru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia