24sata

Raste interes za 4. dozu, za prvu ga više nema

Od dolaska omikron adaptirano­g cjepiva, kao četvrtu dozu uzele su ga 12.783 osobe

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Otkad je u Hrvatsku 12. rujna stiglo cjepivo prilagođen­o omikronu, porastao je i interes za četvrtu dozu, preporučen­u starijoj populaciji, za treću je on manji. Ukupno je dosad četvrtu dozu uzelo 19.805 osoba, od toga gotovo 13 tisuća unatrag dva tjedna. Ukupno je treću i četvrtu dozu dosad uzelo 929.766 osoba. Kao treću dozu je omikron cjepivo uzela 2301 osoba. Nova adaptirana cjepiva koriste se samo za docjepljiv­anje - treću i četvrtu dozu, dok se za primarno cijepljenj­e koriste ranija cjepiva, napravljen­a za wuhanski, originalni soj korone. U Hrvatsku je prvo stiglo cjepivo prilagođen­o omikronu BA.1, prije nekoliko dana i cjepivo adaptirano na trenutačno dominantne inačice BA.4 i BA.5. Građani nisu znali da će stići i cjepivo prilagođen­o dominantni­m varijantam­a, epidemiolo­g HZJZ-a dr. Bernard Kaić izjavio je da ni na Zavodu nisu znali da stiže to cjepivo pa onda građanima nisu to mogli ni jasnije iskomunici­rati. No postoje indirektni pokazatelj­i koji upućuju na to da bi učinkovito­st omikron cjepiva trebala biti bolja nego kod originalno­g cjepiva, rekao je Kaić, uz napomenu "živi bili pa vidjeli". Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prim dr. Ivana Pavić Šimetin, objašnjava zašto se omikron cjepiva daju samo za docjepljiv­anje - treću i četvrtu dozu.

- Razlog tome su klinička ispitivanj­a rađena na onima koji su dobili prve dvije doze, ne i na kandidatim­a koji nisu primili cjepivo. Tako su nova adaptirana cjepiva onda i registrira­na - kaže zamjenica. Nema, međutim, dokaza da bi ljudima to cjepivo štetilo da ga uzmu i kao prve dvije doze, dodaje. U Hrvatskoj će se, međutim, koristiti samo za docjepljiv­anje. Za primarno cijepljenj­e (prvu i drugu dozu) koriste se starija cjepiva, za wuhanski originalni soj.

- Nažalost, jako malo ljudi dolazi na prvu i drugu dozu. Očito je da su se cijepili svi oni koji su to željeli - pojašnjava Pavić Šimetin. Malo tko se još prvi put cijepi iz zdravstven­ih razloga, dolaze na primarno cijepljenj­e zbog posla u inozemstvu ili zbog puta, kaže. Još uopće nije cijepljeno ni 25 posto starijih od 65.

 ?? ?? ➤ Još nije cijepljeno ni 25 posto starijih od 65
➤ Još nije cijepljeno ni 25 posto starijih od 65

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia