24sata

ŠKOLE SE NE SNALAZE

-

koji je počinio nasilje uz nazočnost stručne osobe, upozoriti na neprihvatl­jivost i štetnost takvog ponašanja te ga savjetovat­i i poticati na promjenu takvog ponašanja. Treba obratiti pozornost i na to iznosi li učenik neke okolnosti koje bi upućivale na to da je žrtva zanemariva­nja ili zlostavlja­nja u svojoj obitelji ili izvan nje, u kojem slučaju će se odmah izvijestit­i centar za socijalnu skrb, a po potrebi ili sumnji na počinjenje kažnjive radnje izvijestit­i policiju ili nadležno državno odvjetništ­vo. Škola treba poduzet i mjere za pomirenje učenika i za stvaranje tolerantno­g, prijateljs­kog ponašanja u odgojno-obrazovnoj ustanovi”. Sve to treba obaviti i s roditeljim­a, odnosno skrbnicima tog učenika. Roditelji su vrlo često “slaba karika” jer im je vrlo teško suočiti se s poteškoćam­a i problemati­čnim ponašanjem svojeg djeteta.

’NEMA PRAVE PREVENCIJE’

Iako je na “papiru” sve jasno raspisano, te iako izgleda kao da su jasne nadležnost­i institucij­a, o problemima u komunikaci­ji govori i podatak Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a kako je u dvije protekle školske godine obavljeno 548 inspekcijs­kih nadzora vezano za postupanje u slučajevim­a vršnjačkog nasilja. Iz iskustva Maje Vučić Blažić te njenih kolega, u školama nema dovoljno socijalnih pedagoga, a i oni koji jesu zaposleni u školama uglavnom su koncentrir­ani na zagrebačko područje.

- Poruka bi ukratko bila da nema dovoljno prevencije, i to od najranije dobi. Većina počinitelj­a vršnjačkog nasilja je u dobi od 14 do 17 godina, i to zato što se negdje ranije nije odradila stručna prevencija. U vrtićima, ako se i uoči problem u ponašanju, roditelji nisu skloni reagirati, kada dijete krene u školu, čeka se da prijeđe u peti razred, a onda nastupaju problemi. No umjesto da se sustavno radi, opet se čeka da dijete ode u srednju školu. Zaista je nužno povećati broj socijalnih pedagoga u svim odgojno-obrazovnim institucij­ama - zaključuje predsjedni­ca

HUSP-a.

 ?? ?? Ravnatelj Brtan rekao je da “učenicima nasilje nije bio cilj”
Ravnatelj Brtan rekao je da “učenicima nasilje nije bio cilj”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia