24sata

NA ISTARSKA PRAVI ODMOR

-

ANAMARIA MILOŠ

Zadnjih godina intenzivno sam razmišljal­a o kupnji romantične manje kamene kuće u Istri u kojoj želim provesti svoje 'zlatne godine'. Kad više ne budem toliko intenzivno mogla putovati, želim da svijet dolazi meni. Potraga za kućom trajala je intenzivno nekoliko mjeseci, pa možda i godinu dana. Upravo se u obilasku ove starine desila ljubav na prvi pogled i pala je odluka o kupnji, priča nam vlasnica ove kuće za odmor Ljiljana Seović. Villa Arboretum nalazi se u Matulini, malom istarskom selu u sastavu grada Poreča. Kuća je izgrađena 1860. godine i nekad je služila kao pomoćna gospodarsk­a zgrada, točnije konjušnica za veliko gazdinstvo. Obnovljena je 2010. godine, a Ljiljana i suprug Saša su na njoj prošle godine, kad su postali vlasnici, napravili određene građevinsk­e zahvate i uredili interijer po svom guštu.

- Kuća je obnavljana autohtonim istarskim kamenom i opekom, puno je tu detalja i koketiranj­a sa starim materijali­ma, ali sve u cilju da se sačuva autentično­st i što manje intervenir­a, a s druge strane prilagodi suvremenim potrebama jedne ladanjske kuće za odmor - govori vlasnica i dodaje kako će s iznajmljiv­anjem krenuti sljedeće sezone.

Radi se o autohtonoj istarskoj kamenoj kući. Većina zidova u kući je rustična, u kamenu, a neki su zidovi ožbukani. Korištene su stare majstorske tehnike i prirodna pigmentaci­ja za bojenje zidova.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia