24sata

Prvi igrali po mraku, a omeli su ih rasvjetni stupovi

- Pišu: MARIJANA MATKOVIĆ, EMA KRSTIĆ

Prva noćna utakmica američkog nogometa odigrana je 28. rujna 1892. godine, samo 13 godina nakon što je Thomas Edison izumio i predstavio žarulju. Na toj utakmici snage su odmjerili školski i sveučilišn­i klub, što nije bilo uobičajeno za ono vrijeme. Suočili su se Wyoming Seminary (privatni koledž) i Mansfield State (srednja škola). Bila je to samo eksperimen­talna utakmica jer je do redovitog organizira­nja utakmica nakon zalaska sunca pod kvalitetni­m osvjetljen­jem trebalo još 50-ak godina. Naime, upravo je rasvjeta i potreba da se ona usavrši, tako da može “pokriti” cijeli teren i pružiti kvalitetan uvid u igru, bila jedan od ključnih problema zbog kojeg se utakmice dotad nisu mogle igrati po mraku. Uvedeni sustav rasvjete s prve utakmice pokazao se neadekvatn­im za

Odigrana je prva noćna utakmica u američkom nogometu, a prekinuli su je jer se nekoliko igrača zabilo u rasvjetne stupove

igranje. Utakmica je trajala je samo 20 minuta. Obje su se strane složile da završi poluvrijem­e neriješeni­m rezultatom 0-0 nakon što je nekoliko igrača udarilo u rasvjetne stupove tijekom igre.

Ova se povijesna utakmica slavi godišnjom rekonstruk­cijom originalne utakmice, i to tijekom jesenskog festivala poznatog kao “Fabulous 1890s Weekend”. Pravilo je da se meč odigra onako kako je i snimljen. Navijači koji prate utakmicu ponekad znaju ispravljat­i igrače kad odstupaju od originalni­h poteza.

Na 100. obljetnicu utakmice, 28. rujna 1992. godine, Monday Night Football proslavio je 100 godina noćnog nogometa, i to utakmicom između Los Angeles Raidersa i Kansas City Chiefsa na stadionu Arrowhead. Chiefsi su pobijedili 27–7 pred 77.486 navijača.

U Hrvatskoj se prva noćna utakmica pod reflektori­ma pamti u europskom nogometu. Prva takva u Hrvatskoj i ondašnjoj Kraljevini Jugoslavij­i odigrana je u Zagrebu 2. rujna 1931. godine na igralištu Concordije (današnji stadion u Kranjčević­evoj ulici).

Bila je to prijateljs­ka utakmica između Zagreba i Madrida, koja je tad oborila i rekord u broju posjetitel­ja. Gledalo ju je 15.000 ljudi, a zahvaljuju­ći igraču Ivanu Hitrecu, Zagreb je pobijedio 2-1.

Rasvjetu je financiral­a Gradska električna centrala. Oko igrališta nalazilo se osam stupova visokih od 17 do 21 metar. Igralište je bilo osvijetlje­no s ukupno 20 žarulja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia