24sata

Fizičar i bivši ministar zasvirali su s 4 asa

Pađen i Kalember su, kažu, kao klinci slušali bendove Pavune i Šterna

- Piše: TATJANA PACEK

Doletio sam u Zagreb snimiti 'Običnu ljubavnu pjesmu' i odmah letim za Liechtenst­ein. Ako danas nešto pogriješim, zamolit ću Juricu da popravi. Ili Kalembera, rekao nam je Davor Pavuna (70).

Naš najpoznati­ji fizičar i izumitelj zasvirao je s 4 asa. Pađen pjeva: "Ako želiš, zamisli da pjevam ti o nečem drugom...", Saša Antić iz TBF-a repa, a Pavuna svira na jednoj od svojih 30 gitara. Vladu Kalembera (69) upoznao je kao klinca, davne 1965. Od tada su prijatelji. Pavuna je počeo svirati 1958., a 1965. je imao prvi bend. Kalember je poznavao bubnjara, pa se i kao klinac družio sa starijim facama. Pavuna je otišao u svijet, ali i nastavio svirati. Ima jazz bend, skladao je i mjuzikl "Geofizički abortus". Svi iz benda rade u Švicarskoj, ali sviraju posvuda po svijetu. Redom su znanstveni­ci, kemičari, fizičari, znaju ih u tim krugovima i pozivaju da sviraju. - Sasvim smo korektni, svirali smo i u UN-u. Ipak, nismo kao ovi tu, mi sviramo iz gušta, a 4 asa su profići.

Ne naplaćujem­o ni visoke honorare jer smo ionako dobro plaćeni. Zapravo smo poluprofić­i, ali nas vole i cijene, zanimljivi smo im - priča Pavuna.

Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišn­i profesor fizike, kemije kondenzira­ne materije te mikro i opto elektronik­e. Objavio je više od 150 znanstveni­h radova, a kao savjetnika na području energetike angažirao ga je i bivši američki predsjedni­k Barack Obama. Zašto fizika kad toliko voli glazbu? Ili zašto glazba kad je tako uspješan u fizici?

- Svirao sam 1974. na plesnjaku u Zaprešiću. U pauzi sam pitao curicu koliko ima godina i rekla mi je - 14. Tad sam već bio asistent na fakultetu, predavao po školama i mislim si: 'Kaj ću stvarno svirati curicama od 14 godina? Po noći, u zadimljeni­m prostorima...'. Odlučio sam se za znanost, jer sam s 14 godina imao 100 posto riješeni test iz matematike, bio sam najbolji matematiča­r u Jugoslavij­i. Na gitari bih također bio dovoljno dobar, ali ostala je kao hobi - kaže.

Nakon zanimljivo­g Pavune, u studio se ušetao i Davor Štern (75). Energetski stručnjak i konzultant, bivši ministar gospodarst­va, također je strastveni roker. Svirao je u bendovima Usamljeni, Zlatni akordi i Grupa 220. I njega su Pađen i Kalember slušali kao klinci. Sad je s policijsko­m klapom Sveti Mihovil zasvirao u "Nek' živi ljubav". Klapa je pjevala: "Nek' živi ljubav, nek' prestane rat", a Štern svirao klavir. Kaže kako se obradovao pozivu i da redom imaju dobre pjesme.

- Mlađi su od mene, mali su bili kad smo mi svirali. Poslije su oni postali veliki dečki, a mi smo nestali. Nismo nikad zajedno svirali. Oni su znali za nas, a poslije smo i mi znali za njih. I bili smo zadovoljni kako sviraju, veselili se njihovu uspjehu koji je bio puno veći nego naš - rekao je Štern.

Dodao je kako nije požalio što nije ostao “samo” glazbenik jer se, ističe, od glazbe nije odvajao.

 ?? ?? Davor Štern i Davor Pavuna sviraju s Kalemberom i Pađenom
Davor Štern i Davor Pavuna sviraju s Kalemberom i Pađenom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia