24sata

Kakva utakmica,

-

kakva drama! Hrvatska se na čudesan način plasirala na Europsko prvenstvo do 21 godine, koje se sljedeće godine igra u Rumunjskoj i Gruziji. Mladi "vatreni" su do Eura stigli poslije penala, Dominik Kotarski dvaput je obranio udarce Danaca s bijele točke. Skoro kao Subašić u Rusiji prije četiri godine. A onda nas je na Euro pogotkom u petoj seriji odveo Marco Pašalić, igrač druge momčadi dortmundsk­e Borussije, koji igra u trećoj njemačkoj ligi, ali je klasa.

Igor Bišćan je opet iznenadio početnim sastavom, opet su priliku od prve minute dobili igrači poput Hodže ili Šege, koji su manje igrali u kvalifikac­ijama, na klupi je ostao Biuk, dok Baturina zbog viroze nije ni bio u zapisniku. I nije to izgledalo dobro, Danci su se razigrali, već nakon 19 minuta imali 2-0. A moglo je biti i više... No, naši su se dizali, zagospodar­ili terenom i prijetili pa u 84. minuti pogotkom Matanovića izborili produžetak. Tu se igralo "va banque", nizale su se šanse pred oba gola, nekoliko je dobrih situacija imao Pašalić, ali na kraju je presudila sreća. Odnosno udarci s bijele točke.

u playoffu preuzeo veliki rizik, nije pozvao drugog strijelca austrijske lige Marina Ljubičića, u prvoj utakmici je na klupi ostao Baturina, u obje s klupe krenuo Biuk. A ako U-21 vrsta mora biti

Hrvatski mladići uspjeli su bez puno igrača

razvojni pogon za A selekciju, onda oni moraju igrati, ti su dečki ipak najveći materijal za seniorsku reprezenta­ciju. Bišćan se radije "kockao" s veznjakom koji igra u trećoj njemačkoj ligi (Pašalić) ili napadačem iz druge njemačke lige, koji je u zadnje dvije sezone zabio tek dva gola (Matanović). Izbornik se kockao i - pogodio. To je sjajna stvar, ali ova generacija s najjačim karikama može i mora biti još bolja.

Opet, hrvatski izbornik na raspolagan­ju nije imao Gvardiola (vjerojatno više neće nikad igrati za U-21 selekciju), J. Šutala, Stanišića, ozlijeđene B. Šutala, Kačavendu... A s tim sastavom Hrvatska može biti jako opasna i na Euru. Gdje plasman u polufinale donosi i Olimpijske igre u

Parizu.

- Drama na vrhuncu. Dečki su pokazali karakter, da se bore za reprezenta­ciju svime što imaju. Kvaliteta nije bila upitna. Krenuli smo jako loše i stavili se u tešku poziciju, ali zabili smo i izdržali sve do kraja. Kapa im do poda. Ovo je ogroman uspjeh za naš nogomet i igrače. Bio bih ponosan i da nismo išli na Euro. Prvo ćemo proslaviti, nije bilo lagano, ali ovako je još slađe - rekao je oduševljen­i Bišćan i dodao:

- Izmjene su dale ploda. Imali smo problema sa zdravljem, ozljedama, falilo je puno igrača. Toliko sam sretan, idućih par dana ću biti sretniji, ovo je bilo stresno i napeto. Trebamo biti ovako jaki mentalno i imat ćemo što reći na Euru.

pogodio je prvi penal, a nakon njega i Fruk, Soldo, pa je Matanović pogodio stativu, pa su zabili Sučić i Pašalić.

- Od početka kvalifikac­ija pokazali smo da zaslužujem­o Euro. Nije mi bio problem pucati penal, pucao sam i u HSV-u - rekao je Vušković, a Matanović je dodao: - Nisam pogodio iz penala, meni je svejedno kad je ovako završilo. Ja sam dao gol i pomogao sam. Idemo na Euro, jedva čekam. Dugo nisam zabio za klub, ovo mi je došlo dobro da se podignem. Hvala Roku (Šimiću, nap. a.) za top asistencij­u, morao sam s dva metra samo zabiti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia