24sata

Hrvatska treba povećati timove za borbu protiv cyber kriminala...

- Piše: BORIS RAŠETA

Tko se krije iza prijetnji - najmasovni­jih do sada - koje su jučer ujutro upućene nizu hrvatskih sudova, svim policijski­m postajama, nekim trgovačkim centrima i drugim ustanovama, navodno i Vladi? Sve su potpisane riječju “Resistance” (Otpor).

Očito je da se razina ovog tipa ugroze, nakon ruske agresije na Ukrajinu, povećala. Prije nekog vremena imali smo tsunami sličnih najava, uglavnom u trgovačkim centrima. Još žešći val zapljusnuo je Srbiju. Prošlog su tjedna ukrajinska veleposlan­stva dobila pakete sa životinjsk­im očima. Je li stvar povezana s ratom u Ukrajini? Ili je domaće naravi? Tjera li sve to vodu na mlin Plenkoviće­va tumačenja, prema kojemu u Hrvatskoj postoje i djeluju organizira­ne naoružane paravojne skupine? Ne čini se tako.

One uvijek preuzimaju odgovornos­t za počinjeno kako bi sebi mogle pripisati “zaslugu”. No njihovo postojanje nije isključeno. Moguće je i da je netko htio izbjeći ročište imali smo sličnih slučajeva dizanja lažne uzbune, a nije nezamisliv­o ni da je poruke poslao netko nezadovolj­an hrvatskim stavovima o Ukrajini. Moguće i neka tajna služba. Tko god bio, šteta je načinjena. Ona materijaln­a mjeri se u desecima, ako ne i stotinama tisuća kuna, a ona politička vidi se po tomu da se u građane unose nesigurnos­t i strah.

Sigurnost u svijetu je, nakon 11. rujna, u dramatično­m padu. A mjere osiguranja sve su rigoroznij­e. Na neke stvari moguće je utjecati samo na globalnoj razini, mirovnim politikama, detantom, forsiranje­m pregovora umjesto rata. Tu smo mi, kao mala zemlja, gotovo nemoćni. Ponešto ipak možemo učiniti unutar vlastitih granica. Povećati kadrovsku i stručnu ekipiranos­t timova za borbu protiv cyber kriminala. Sačuvati profesiona­lnost službi koje nadziru opasne pojedince i skupine od utjecaja političara. A ako istražitel­ji otkriju počinitelj­a, uzorno ga kazniti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia