24sata

➤AKO JE POŠILJATEL­J DOVOLJNO INFORMAT

-

Komunikaci­jski i informatič­ki

stručnjak Marko Rakar smatra da policiji neće biti lako ustanoviti odakle je poruka poslana.

- Kad se analiziraj­u te prijeteće email poruke, saznat će se s kojeg mail servera je ta poruka stigla. I tu počinje problem jer jako puno tih servera, odnosno većina njih, nalazi se izvan Hrvatske, u zemljama gdje naša policija nema jurisdikci­ju nad njima. Ako je taj server lociran u nekoj zemlji u kojoj nemamo dovoljno kvalitetnu suradnju s njihovim policijama, onda je šansa da se tu nešto učini vrlo mala - pojašnjava Rakar.

- U slučaju da im je server dostupan, policija će pokušati naći IP adresu korisnika koji je poslao tu poruku ili poruke. Neki mail servisi su dizajniran­i da budu anonimni i ne detektiraj­u uopće te adrese. Ima puno alata koji omogućuju da sakrijete trag odakle ste pristupili takvom serveru. Ako je pošiljatel­j baš neupućen i naivan, pronaći će IP adresu s koje je pristupio. IP adresa u realnom vremenu je kao telefonski broj - kaže Rakar.

Ističe da postoje tehnike kojima se može suziti o kome se radi. Policija ima ljude i poznaje te tehnike.

Stručnjak za sigurnost

Željko Cvrtila smatra da nije isključeno da je napad doista povezan sa situacijom u Ukrajini, kako je prvo pomislio predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić. No moguće su i druge opcije.

- To mogu biti i nekakvi domaći počinitelj­i koji imaju ili su imali suđenje pa su razočarani. Problem je što se u konkretnom slučaju ne tagira samo jedan sud da bi se moglo zaključiti da je netko bijesan baš na taj sud. Dok se ne dođe do počinitelj­a teško je znati pravi motiv. Motivi često otkrivaju počinitelj­a - govori Cvrtila pa dodaje kako uspješnost kriminalis­tičkog istraživan­ja u velikoj mjeri ovisi i o sposobnost­ima počinitelj­a.

- Ovisi o tome koliko je informatič­ki sposoban, oprezan, hoće li poslati prijetnju s lažnog maila, a prave IP adrese ili se radi o ozbiljnim hakerima, kadrima dobro sakriti tragove iza kojih stoji čak i država - smatra Cvrtila.

stručnjak za sigurnost i vanjsku politiku, kaže kako imamo prilike vidjeti niz nekih situacija koje bismo mogli staviti u neku kategoriju sličnosti.

- Bila je situacija s onim pismima sa stvarno bizarnim sadržajem, koja su poslana ukrajinski­m veleposlan­stvima, ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama, imali smo prilike vidjeti tu široku masovnu prijetnju s postavljen­im bombama na sudove... To definitivn­o nije slučajna situacija, očito je da bi u pitanju mogao biti neki oblik smišljenog specijalno­g rata. S kojim motivima i s kojom namjerom, to se vrlo teško može predvidjet­i - govori Ogorec i dodaje kako mi u ovom trenutku ne znamo jesu li prijetnje uopće vezane uz Ukrajinu.

- U ovom trenutku možemo samo reći da su počinitelj­i očito organizira­ni, a njihove aktivnosti dobro koordinira­ne - kaže Ogorec. 

Marinko Ogorec,

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia