24sata

’ONI ĆE NAPRAVITI BAŠ SVE ZA NOVAC’

Uz ruski Wagner vežu se zločini. Mozart je na strani Ukrajine, a osnovao ih Amerikanac

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Privatna vojska

je čisti biznis. Nema tu nikakve ideologije nego se ratuje za novac. Njima nečiji identitet nije bitan i to je rizik tog posla. Počeo je tako priču Vilko Klasan, analitičar Instituta za proučavanj­e hibridnih sukoba, o privatnici­ma koji ratuju u Ukrajini. Ondje su se zasad izdvojile dvije skupine privatnika iako je lako moguće da ih ima još. Prvi od njih je ruski Wagner. Ta paravojna organizaci­ja nastala je 2014. upravo kako bi ruski predsjedni­k Vladimir Putin, preko posrednika, potpomogao ustanak Rusa u Donjecku i Luhansku. Tek se ove godine, kao njihov šef i financijaš, otkrio Jevgenij Prigožin. Taj čovjek iz sjene bio je poznat kao "Putinov kuhar" jer Kremlj koristi njegove usluge cateringa. Na početku je imao 250 ljudi, a broj je, prema procjenama Ukrajine, narastao na 40.000. Vojnike su regrutiral­i i po najstrožim ruskim zatvorima. Imaju niz jedinica koje su podijeljen­e po nacijama. Tijekom rata u Ukrajini postala je poznata srpska jedinica, koju je vodio ozloglašen­i bosanski Srbin Davor Savičić. Taj arkanovac najaktivni­ji je bio 2016. u Donbasu, a potom se "umirovio", piše portal istraga.ba.

- Nije tajna da ima Srba među wagnerovci­ma. Vrbovali su bivše vojnike i prekaljene borce. U Ukrajini wagnerovci­ma daju najteže zadaće i baš oni drže najteže dijelove fronte. No to sve vuče onu najgoru stranu, ratne zločine - pojašnjava Klasan. Uz njih se tako vežu mnoge krađe, silovanja i drugi najteži zločini, koje im toleriraju. Službena Rusija tako može odbaciti odgovornos­t jer nije riječ o službenoj vojsci.

- Onamo odlaze oni koji žele zaraditi, oni koji bježe od nečega ili su ucijenjeni. Takvi ne pitaju koga treba srušiti, jedino je bitno da ih se plati - kaže Klasan i dodaje kako je njihovo korištenje dvosjekli mač. S obzirom na to da ih treniraju da ruše vlast, kao što su to radili po afričkim zemljama, uvijek postoji mogućnost da to naprave u zemlji iz koje dolaze. Klasan se slaže s ocjenama zapadnih zemalja da ih proglase teroristim­a.

- Oni bez greške imaju sva obilježja terorista, od ubojstava, ratnih zločina nad civilima i sveg drugog - jasan je Klasan.

Na ukrajinsko­j strani djeluje Mozart grupa. Sredinom ožujka 2022. osnovao ju je umirovljen­i američki pukovnik Andrew Milburn kao “vojno-glazbeni” odgovor Wagneru. Zasad je poznato da u njoj djeluje 30-ak bivših vojnika, čija je zadaća treniranje ukrajinske vojske za ratna djelovanja, razminiran­je i evakuaciju civila. Službeno kažu da su volonteri koji se financiraj­u donacijama. Zabranjeno im je ratovati, a svi koji budu ulovljeni bivaju izbačeni. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia