24sata

SP KATAR 2022.

-

Istina, visjeli smo kao luster, Dalić je bio toliko ljutit na Brunu Petkovića da je sjeo na klupu. Prvi put na prvenstvu sjeo je od muke. Nije mogao gledati. I baš u tom trenutku, baš kad je Dalić sjeo na klupu, Ivan Perišić skočio je i zabio glavom s gotovo 16 metara. Eurogol! Golčina!

večer Luke Modrića, izgubio je više lopti nego u cijeloj karijeri, nije ni Kova imao svoju večer, Budimir je bio toliko neprimjeta­n da je zamijenjen, iako je ušao kao zamjena. A nije bio ozlijeđen. Baš ništa nam nije išlo. Ali i takvi, kad nam ne ide, ušli smo među osam najboljih država svijeta. Činilo se da smo u glibu, da igraju Zemlja Izlazećeg Sunca protiv zemlje kojoj nikako da svane u Katru. Kraljevi drame. Tako slobodno možemo zvati Hrvatsku. Svaku eliminacij­sku utakmicu, maknemo li finale protiv Francuske u Rusiji 2018., Hrvatska je igrala produžetke. Na Euru 2008. protiv Turske, na Euru 2016. protiv Portugala, u Rusiji protiv Danske, Rusije i Engleske, a na posljednje­m Euru protiv Španjolske. Posljednja eliminacij­ska utakmica koju je Hrvatska pobijedila na velikom natjecanju u 90 minuta bila je Nizozemska, u susretu za treće mjesto 1998. godine. Kraljevi drame.

I stoga, dečki, svaka vam čast! Preživjeli smo i ovo, Livakoviću, majstore! Netko je spomenuo sličnosti s Rusijom. Dajte Brazilce, i oni su nam dužnici... Ovo je Lukino zadnje Svjetsko prvenstvo. I red je da ga na turniru ostavi Zadranin. Stoga, odigrajte ovaj turnir za Luku. Kapetan će potegnuti koliko može, ali kad stane, kad neće moći, podij je vaš. Livi, hvala ti što si bio čudesan. Zbog Luke, zbog Hrvatske, zbog svih nas koji se tresemo uz vas...

Nije to bila

- Imali smo puno

problema s njihovom agresivnoš­ću, nismo se uspijevali nametnuti, previše kratkih paseva, protivnik je uvukao neku nervozu. Na poluvremen­u smo promijenil­i igru, opet pokazujemo karakter, mentalitet. Mi jesmo mali, ali smo borbeni, pogotovo ova generacija. Penali jesu lutrija, ali imali smo Livakovića. Svaki penal je obranio čisto i kvalitetno - rekao je Zlatko Dalić.

Jeste li iznenađeni što je Livaković obranio tri penala? - U nedjelju smo vježbali na treningu i obranio je udarce nekoliko igrača. Kad su počeli penali, ja sam bio siguran da ćemo proći. I da će Livi biti heroj! Imali smo i dosta igrača koji inače pucaju, ali su bili izvan terena. Ali sve dileme je riješio Livaković sjajnim obranama. Povijest se ponavlja. Dostojan je nasljednik Subašića iz Rusije.

Igra nije bila blistava. - Nismo igrali igru kakvu Hrvatska gaji, tehnički savršenu. Na poluvremen­u smo se prilagodil­i protivniku i išli na otvorenu borbu. Bili smo na visokom nivou. Ovo je treći rezultat u povijesti hrvatskog nogometa, a imamo se pravo nadati još dobrim igrama i rezultatim­a.

Modrić kaže

da je ovo duh Hrvatske, da se nikad ne predaje.

- Ova generacija ne odustaje nikad, pokazuje dušu i emocije hrvatskog naroda. Puno smo se mučili, patili i hrvatska reprezenta­cija je velika stvar za hrvatski narod. Znamo da cijela Hrvatska živi za nas, ovo je način da ohrabrimo državu i da joj damo nadu u bolje sutra. Ovdje je 18 igrača koji nisu bili u Rusiji i rekao sam im da im je ovo šansa da uđu u povijest, mi smo već u Rusiji ušli u povijest. Ne podcjenjuj­te Hrvate, mali smo, vjernici smo i dragi Bog stoji iza nas! - zaključio je Zlatko Dalić. ■

 ?? ?? ➤ Andrej Kramarić borio se i potrošio
➤ Andrej Kramarić borio se i potrošio
 ?? ?? ➤ Krama je ovdje tražio penal
➤ Krama je ovdje tražio penal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia