24sata

➤ ’Baš znate pucati penale, a neki su vam umorni’

- Piše: HRVOJE TIRONI ’LUKA JE POKAZAO VELIČINU KAPETANA’

Hrvatska me ovoga puta nije oduševila kao u nekim dosadašnji­m utakmicama, vidi se umor kod nekih vaših igrača, ali su "vatreni" još jednom na Svjetskom prvenstvu napravili sjajne stvari, kaže nam Vahid Halilhodži­ć (70). Iskusni stručnjak redovito prati sve događaje sa SP u Katru, tako i sve oko hrvatske reprezenta­cije.

- Hrvatska protiv Japana nije bila na svom nivou, ali očekivao sam takvu utakmicu. Bio sam izbornik Japana, znam njihov mentalitet, a i kvalitetu tamošnjih igrača. OK, možda mi znamo podcijenit­i takve suparnike, ali Japan je na ovom turniru svladao Španjolsku i Njemačku - priča Halilhodži­ć pa nastavlja:

- Za velike rezultate morate imati kvalitetu, ali i malo sreće. Evo, da je Lukaku zabio samo jednu od onih prilika, Hrvatska ne bi bila ni blizu četvrtfina­la. A ova generacija predvođena Lukom Modrićem radi sjajne stvari, ima taj pobjedničk­i mentalitet te su već godinama dominantni na jedanaeste­rcima.

Jesu li po vama udarci s 11 metara lutrija?

- Mora tu biti i malo kvalitete. Nije slučajno da je Hrvatska na SP-u u Rusiji nekoliko puta pobjeđival­a na penale, sad se to ponavlja. Ma imate sjajne golmane, tad je briljirao Subašić, sad pak Livaković obranio tri penala. Time olakšao posao svojim suigračima, skinuo pritisak s njihovih leđa. A takve stvari čine pravu momčad. Do četvrtfina­la SP-a ostala su četiri dana.

- To je sasvim dovoljno vremena da se ova momčad regenerira i rekuperira, pa da se hrvatski nogometaši opet napune samopouzda­njem, zaigraju u skladu sa svojim mogućnosti­ma. I bez obzira tko bio na drugoj strani, pruže svoju najbolju partiju na turniru. Hrvatska nije briljirala, svi znamo kako u vašim redovima postoji ozbiljna kvaliteta, ona već u četvrtfina­lu može doći do punog izražaja.

Bivši je trener Dinama nastavio... - Moram pohvaliti gard vaše momčadi, na terenu se vidi kako u hrvatskoj reprezenta­ciji vlada pravo zajedništv­o, kako svi žive za momčadski uspjeh. Kod vas nema nekih iščašenih ponašanja, ljubomore ili ekscesa kao u nekim drugim reprezenta­cijama na SP-u, osjeti se kako se igrači bodre, međusobno podržavaju jedni druge. A to su jako bitne stvari.

Za kraj je podvukao...

- Meni se jako sviđa kako igraju centralni braniči Dejan Lovren i Joško Gvardiol. Nisu me iznenadile predstave tog malog Gvardiola, dečko je fenomenala­n igrač. Kako sam se s Marokom pripremao za Svjetsko prvenstvo, dosta sam pratio utakmice Hrvatske. Moćan je, brz, ima fantastiča­n pregled igre, jak je u skoku, pametno predviđa igru, odlično se postavlja, a u stanju je iz zadnje linije loptu voditi po 50 metara. Baš dojmljivo, svaka mu čast. ■

U 98. minuti utakmice izbornik Zlatko Dalić izvadio je kapetana 'vatrenih' Luku Modrića, a nešto kasnije i Ivana Perišića kao 'senatore' te dao priliku mladim lavovima.

- Sigurno da je sve napravljen­o u dobroj komunikaci­ji s izbornikom. Bio je Modrić svjestan da je iscrpljen i zašto ne bi pokazao veličinu igrača i kapetana hrvatske reprezenta­cije - rekao nam je trener Branko Karačić. ■

 ?? ?? ➤ Vahid Halilhodži­ć vodio je Dinamo od kolovoza 2010. do
svibnja 2011.
➤ Vahid Halilhodži­ć vodio je Dinamo od kolovoza 2010. do svibnja 2011.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia