24sata

’MIR NA KOSOVU JE U VUČIĆEVIM RUKAMA’

Srbi su na sjeveru Kosova postavili barikade i blokirali granične prijelaze

- Piše: EMIRAT ASIPI

Apeliramo da

nevine Srbe puste na slobodu, da ne šalju policiju s dugim cijevima, nemaju ni po jednom pravu mogućnost to učiniti, ne želimo nikakav sukob, to nam nije potrebno. Vjerujem da ćemo sačuvati mir i dat ćemo sve od sebe da tako bude. Pozivam srpski narod da ni na koji način ne ugrožava KFOR i EULEX, rekao je srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić nakon što su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade. Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca Dejana Pantića u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarsk­e tablice koje su iz vremena prije neovisnost­i Kosova. Policija u Prištini priopćila je da je Pantić uhićen zbog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenst­ava te ureda policijski­h službenika i izbornih dužnosnika. Zbog svega su Srbi kamionima blokirali nekoliko glavnih cesta na sjeveru Kosova koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom. U tim mjestima bilo je i pucnjave, a u jednom trenutku sa srbijanske strane bačena je i šok bomba na izvidničku patrolu EULEX-a (Europska pravosudna misija na Kosovu). Kosovska policija priopćila je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom. Prema posljednji­m informacij­ama nije bilo ozlijeđeni­h, a osnovne i srednje škole na sjeveru Kosova otkazale su jučer nastavu. Vučić je rekao i kako će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji raspoređiv­anje postrojbi i policije na Kosovu. Odgovorio mu je premijer Kosova Albin Kurti.

- sukob nego dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti, snažno i odlučno. Kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju - rekao je Kurti odgovaraju­ći na Vučićeve komentare. Stručnjak za sigurnosne politike prof. dr. sc. Marinko Ogorec smatra kako neće doći do eskalacije sukoba.

- Zveckanje oružjem nikad nije dobro i može doći do slučajnih pucnjava koje mogu eskalirati. Ovakvo stanje trajat će koliko god Vučiću bude odgovaralo za njegovu

Mi ne tražimo ➤ Srbi su na sjeveru Kosova kamionima blokirali ceste

unutarnju politiku. Smirivanje tenzija je u njegovim rukama, ali je problem što je pitanje Kosova vrlo delikatno jer, iako oni duboko znaju da su izgubili taj kraj, nitko to ne smije javno reći jer bi bio politički mrtvac. S druge strane, Kurti čini sve kako bi dao do znanja da su suverena država te pokušava naglasiti takve atribute države - smatra dr. Ogorec. Međunarodn­a zajednica će, tvrdi Ogorec, reagirati prema uputama KFOR-a.

- Ukrajinom, pa Srbija ne može računati na pomoć Rusije, ali ni Kosovo na pomoć EU i SAD-a. No zato su na Kosovu snage KFOR-a, koje su upućene u cijelu situaciju i znat će reagirati. Nikome nije do rata, to je sigurno - zaključio je Ogorec. ■

Svijet je zaokupljen

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia