24sata

DIO BANKOMATA UGAŠEN, SVI ĆE PRORADITI 15. 1.

Od 1. siječnja iduće godine 2700 bankomata isplaćivat će gotovinu u eurima

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Iako su bile najave

da će doći do gašenja bankomata zbog prilagodbe na euro, mnogi su se građani ovih dana iznenadili kad su došli na bankomat i vidjeli da je izvan funkcije. Kontaktira­li smo neke banke kako bismo doznali više informacij­a o funkcionir­anju bankomata u idućim danima. Neke su nam, poput Erste banke, odgovorile navodeći da će pojedini njihovi bankomati od 1. 12. 2022. do 14. 1. 2023. biti izvan funkcije. U Zabi su nam rekli da će im pojedini bankomati biti izvan funkcije tijekom prosinca i siječnja.

- Trenutačno je, od ukupno 704 bankomata Erste banke, izvan funkcije njih 136. Važno je napomenuti da Erste banka od 5. 12. 2022. do 15. 1. 2023. klijentima, fizičkim osobama, neće obračunava­ti naknadu za podizanje gotovog novca debitnim karticama Erste banke na bankomatim­a ostalih banaka u Hrvatskoj - odgovorili su za 24sata iz Erste banke. Navode i kako njihove pripreme teku po planu. U Zabi neće naplaćivat­i naknadu od 15. 12. do 15. 1.

Popis bankomata s razdobljem u kojem svaki pojedini bankomat neće biti dostupan objavljen je na internetsk­im stranicama banaka. Nakon prilagodbe na novu valutu, na bankomatim­a Erste banke isplaćivat će se, dodaju, apoeni naknada za podizanje gotovine na bankomatim­a drugih banaka kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja. Hrvatska udruga banaka će 15. prosinca objaviti na svojim internetsk­im stranicama kartu bankomata na kojoj će se na dnevnoj razini ažurirati od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. lokacije aktivnih bankomata koji su operativni za isplatu gotovine tijekom procesa prilagodbe za uvođenje eura ističu u HUB-u.

U Hrvatskoj je prisutno nešto više od 4000 bankomata u vlasništvu banaka, a na temelju dogovora banaka na razini HUB-a i u suradnji s nadležnim institucij­ama pripremlje­n je detaljan plan prilagodbe bankomatsk­e mreže. - Do kraja ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodil­o za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Prema planu prilagodbe, do zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolagan­ju 1300 bankomata koji će isplaćivat­i gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2700 bankomata isplaćivat će gotovinu u eurima. Očekuje se da će svih 4000 bankomata biti prilagođen­o i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine - odgovorili su iz Hrvatske udruge banaka za 24sata. ■

 ?? ?? o5m0aetuim­raa. se dvojno prikazousj­tuajvuails­uttiekakou­nšatoi
o5m0aetuim­raa. se dvojno prikazousj­tuajvuails­uttiekakou­nšatoi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia