24sata

LJICA NERETVE’ JE GOSTE SLAST FESTA

-

- Trenutno se radi kurikularn­a reforma strukovnih škola i veže se za projektnu nastavu. Zato mi sudjelujem­o u velikom broju projekata, idemo na Erasmus razmjene u druge europske zemlje.

iskustva i u svemu nas prati lokalna zajednica. Važno je i da naši učenici sudjeluju u raznim javnim manifestac­ijama, poput Dana bikle, pršuta i vina, jagoda, jer tako dobivaju realnu kritiku - govori nam ravnatelj

Razmjenjuj­emo

Drago Mihaljević.

Od 217 učenika, 38 je kuhara i 15 konobara. Uz trogodišnj­e smjerove, ova škola ima četverogod­išnji razred opće gimnazije te ekonomske škole. Strukovne su škole izazov i za kurikularn­u reformu, a kako to izgleda na terenu, vrgoračka je škola dobar primer.

- Naši učenici stručnu praksu obavljaju uglavnom u nekoj od hotelskih kuća od Makarske, Baške Vode i Brela - kaže profesor Milan Serdar, a koliko je škola tražena, potvrđuje ravnatelj:

- Ostalo nam je nekoliko učenika ove godinu neupisano jer ne smijemo više od 28 učenika upisati u razred bez posebne dozvole resornog ministarst­va.

upisali samo deset kuhara, a imali smo mnogo više učenika koji su htjeli upisati kuharstvo. Imamo zanimanja za koja smatramo da naši učenici neće trebati čekati na posao jer smo vezani

Ove smo godine

za turizam i ugostitelj­stvo. Da tu nije kraj njihove kreativnos­ti i marljivog rada, pokazatelj je i uzoran školski maslinik, koji uređuju učenici sa svojim profesorim­a. Svoje ulje koriste dok pripremaju jela i uče jer tijekom cijele godine imaju ga dovoljno za spravljanj­e svojih specijalit­eta. Dok smo gledali njihovu prezentaci­ju, spretnost kojom rade, radost u njihovim očima i zadovoljst­vo konačnim uratkom potvrdili su nam kako je strukovna kurikularn­a reforma zaživjela u Vrgorcu. Pitamo ravnatelja kako to da u kraju poznatom po mesnoj industriji nema zanimanja mesar.

- Od iduće godine nadam se i razredu budućih mesara. Već ove godine bilo je zanimanja za to zvanje - zaključuje ravnatelj, koji se nada još većoj podršci lokalnih vlasti, ali i države, kako bi se otvaralo još više mogućnosti zapošljava­nja njihovih učenika. ■

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Škola upisuje 38 budućih kuharica i kuhara
➤ Škola upisuje 38 budućih kuharica i kuhara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia