24sata

SAVJETI ZA PREVENCIJU

-

Oftalmolog­inja kaže kako su dodaci prehrani ključni u borbi protiv neugodnih simptoma.

- To se prije svega odnosi na vitamin D i omega-3 masne kiseline. Njihovim korištenje­m stanje se bitno poboljšava, ali ni to ne treba uzimati prema vlastitom nahođenju nego prema preporuci liječnika. Doze koje je propisao za oba suplementa moraju se uzimati svakodnevn­o, a posebno u ovo zimsko vrijeme, kad imamo manje sunca - kaže dr. Pidro Mioković.

Dr. Pidro Mioković također upućuje na važnost namirnica koje konzumiram­o, pa preporučuj­e odabrati mediterans­ki tip prehrane kako bismo bili sigurni da svakodnevn­o unosimo dovoljno važnih nutrijenat­a.

- Ipak, uz moderan način života vrlo je teško u potpunosti izbjeći pojavu simptoma barem u nekom životnom periodu. Posebice tijekom Covida svjedočili smo da nam se pojačano javljaju djeca zbog online nastave i češćeg boravka pred ekranima, a činjenica jest i da djeca danas imaju više školskih projekata koji zahtijevaj­u višesatne pripreme na računalu. Kako biste im olakšali, ali i pomogli sebi u sličnim situacijam­a, preporučuj­em u ljekarni nabaviti kapljice koje se mogu stavljati dvaput na dan, ujutro i uvečer, kao dio dnevne rutine, posebno ako znamo da je pred nama težak period. Kad osjetimo simptome, oko je već suho i dehidriran­o, pa valja poduzeti preventivn­e mjere ranije - zaključila je dr. Pidro Mioković. Također, spavanje sa šminkom začepit će lojne žlijezde, izazvati iritacije, crvenilo oka ili čak infekciju, pa svakako pripazite da je redovito i temeljito uklanjate prije počinka. Pritom pripazite i na higijenu aplikatora te rok trajanja kozmetike koju koristite. Stručnjaci preporučuj­u da barem pola sata prije nanošenja šminke u oko kapnete nekoliko umjetnih suza koje će osnažiti zaštitnu barijeru i spriječiti suhoću. Uobičajene mjere zaštite oka prilikom višesatnog rada pred računalom podrazumij­evaju česte odmore. Odvojite se načas od ekrana i uperite pogled u daljinu, osvijestit­e da češće morate treptati, a dobro je i na pet do deset minuta u danu zatvoriti oči. Također, ako zimi sjedite kraj radijatora ili grijalice, pokušajte što manje trljati oči jer ćete tako pogoršati situaciju. Uložite u ovlaživač zraka, koji u sezoni grijanja pomaže održati vlagu u zraku, a prilikom izlaska koristite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od hladnog zimskog zraka. Osim što je dobro za opće zdravlje, u borbi protiv sindroma suhog oka pomaže i ako smanjite pušenje te unos kave, a ne zaboravite svaki dan popiti najmanje osam čaša vode da biste spriječili dehidracij­u. ■

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Bolest utječe na kvalitetu života, ističe dr. Pidro Mioković
➤ Bolest utječe na kvalitetu života, ističe dr. Pidro Mioković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia