24sata

ZA OVO SE ŽIVI

- Iz Dohe: DUBRAVKO MILIČIĆ

Na semaforu u Nižnjem Novgorodu stajalo je 3-0, stadionom je odzvanjalo “Adio, Messi”, dok je tadašnji napadač Barcelone psovao svakome tko mu se našao na putu. Bio je toliko bezobrazan da na pobjedi nije htio čestitati ni suigraču Ivanu Rakitiću. Bio je - gotov!

- Kad na centru spusti glavu, tad znajte da je gotovo. Da je izgubljen i da je za njega utakmica završena. E, takav je bio te večeri u Nižnjem Novgorodu - rekao je Ivan Rakitić. Sportsku nekulturu pokazao je i tadašnji izbornik Jorge Sampaoli. Ni on nije htio čestitati na pobjedi. Reprezenta­cija koja je bila dvostruki prvak svijeta, nogometni div, nije htjela pružiti ruku igračima jedne male zemlje koji su se, eto, usudili pobijediti.

- Žao mi je što mi Sampaoli nije čestitao na pobjedi. Nikad ne bih dozvolio sebi da odem s terena, a da ne pružim ruku rivalu, bez obzira na to jesam li izgubio ili pobijedio. Nikad! Moraš pokazati dignitet. On to nije uradio i pao je u mojim očima. Poslije takve geste pokazao je da nije veliki trener. Nisu mi čestitali samo on i izbornik Kanade - rekao je Dalić. Da biste bolje shvatili, moramo se vratiti nekoliko sati prije meča. Ili nekoliko dana. Hrvatska je pobijedila Nigeriju, Argentinci su remizirali s Islandom. I Hrvatsku su morali pobijediti. A bili su toliko sigurni u pobjedu da su se smijali prije utakmice. Zlatko Dalić napravio je tad uoči utakmice gospodski potez.

- Darovao sam Sampaoliju naš dres, nadam se da će se uvijek sjećati tog dara - otkrio je Dalić.

U znak zahvale nije htio pružiti ruku. Kao ni Messi. Nekultura i primitiviz­am prenijeli su se i na tribine, gdje je 50-ak Argentinac­a napalo troje hrvatskih navijača. Tako su Argentinci primili taj poraz.

Danas, ništa nije drukčije. Na terenu vrijeđaju cijelo vrijeme, Nizozemci tvrde da nikad nisu igrali protiv primitivni­je momčadi, a uz to imaju određenu pomoć sudaca. Messi je na terenu zaštićen poput azijskoga geparda. No neka...

Do naslova prvaka svijeta, do statusa besmrtnost­i, ostale su dvije utakmice. Jedna je večeras. Zlatko Dalić ništa neće mijenjati u sastavu, na teren će istih 11 kao protiv Brazila. Čak ni uvod u svlačionic­i neće biti drukčiji. - Dečki, imate priliku ući u povijest. Imate priliku biti heroji do kraja života. Izađite i uživajte. Ovo je vaša utakmica, za ovo se živi - reći će Dalić.

Potom staviti krunicu u džep, čvrsto je stisnuti i izreći dvije molitve. A s njima ćemo biti i mi. Bit će protiv nas i 50 milijuna Argentinac­a, vjerojatno i Fifa, koja silno želi Messija u finalu, ali... Gospodo, upravo tad smo najjači. I zato, kapetane, povedi nas još jedanput. Izbacili smo prvu i drugu reprezenta­ciju svijeta. Večeras je red na treću. Jedan, dva, tri... Za povijest, za besmrtnost.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia