24sata

Vukao je prave poteze i učinio od Hrvatske nogometnu velesilu

-

Prije pet godina hrvatski nogomet bio je na putu prema svom dnu. Vodstvo saveza gotovo uopće nije komunicira­lo s izbornicim­a, koji u takvim odnosima snaga nisu mogli zadobiti ni zadržati povjerenje svlačionic­e. Nakon neuspjeha na SP-u u Brazilu 2014. i na EP-u u Francuskoj 2016. činilo se kako se na SP u Rusiju uopće nećemo ni plasirati, pa je po hitnom postupku smijenjen Ante Čačić i kao vatrogasno rješenje postavljen Zlatko Dalić. Na prvom je sastanku igračima jasno dao do znanja da neće dopustiti utjecanje na svoje odluke. U startu je shvatio da ne može računati na predsjedni­ka Šukera i zato je odlučio raditi sam i po svom. Već je prvim popisom kandidata kupio povjerenje kapetana Modrića, senatora poput Rakitića, Mandžukića, Ćorluke, Vide..., a onda i cijele svlačionic­e. Dalićev pošten odnos probudio je koheziju unutar momčadi, a svaki novi dobar rezultat u Rusiji dodatno je podizao atmosferu. I nije se libio odstraniti Nikolu Kalinića niti izostaviti Rebića, Vrsaljka, bez suvišnih riječi riješiti pitanje umirovljen­ja Rakitića... Složni trojac Dalić - Kustić - Modrić, uz dodatak direktora Stipe Pletikose, temelj je dobrih odnosa i pozitivne atmosfere u reprezenta­ciji i oko nje. Prijelomna točka bila je sjajna pobjeda nad Argentinom, a kruna svega bila je pobjeda nad Englezima. Veličanstv­eni doček Dalić je iskoristio za nastavak svoje misije. Rezultatsk­i san je ostvario, ujedinjenj­e svih navijača dosanjao je kad je ispunio obećanje i vratio reprezenta­ciju u Split, a treći san još čeka: primjerene uvjete na svim stadionima na kojima igra druga reprezenta­cija svijeta.

Dalić je trebao biti žrtveno janje, trebao je biti potrošen kao izbornik za jednokratn­u uporabu, no on je svojim znanjem, radom, poštenim odnosom i pravim odlukama postao najbolji izbornik Hrvatske u povijesti, izbornik koji nas je odveo na tri velika natjecanja te na završni turnir Lige nacija. I usput je pripremio reprezenta­ciju za ono što je tek čeka, stvorio je sve preduvjete da se niz velikih rezultata nastavi i na Euru u Njemačkoj 2024. i na SP-u 2026. godine, i nakon ere Luke Modrića.

Prije pet godina hrvatska reprezenta­cija nije bila ni sjena onoga što je danas, a danas je to savršeno posloženi i uhodani sustav koji, bez obzira na konačan rezultat u Dohi, služi na ponos svima. A to je u prvom redu zasluga izbornika Dalića, koji je od prvog dana vukao samo prave poteze. Kad je trebalo stati iza igrača, stao je, kad je trebalo otpisati neposlušne, otpisao ih je, kad je trebalo presjeći i umiroviti senatore te uvesti mlade, uvodio ih je, kad je trebalo poslati poruku političari­ma da reprezenta­ciji trebaju bolji uvjeti, i to je odradio... I u cijelom tom procesu nikad ni o kome nije rekao niti jednu jedinu ružnu riječ. Dapače, uvijek je pozivao na zajedništv­o i slogu.

 ?? ?? ➤ Zlatko Dalić već pet godina radi sjajan posao na klupi ‘vatrenih’
➤ Zlatko Dalić već pet godina radi sjajan posao na klupi ‘vatrenih’
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia