24sata

’Ministre, ovo nije ni R od reforme’

- Pišu: ANAMARIJA BURAZER, NIKOL ZAGORAC

Jačanje javnog zdravstva,

preventive, rano otkrivanje bolesti, reorganiza­cija bolničke zaštite, ulaganje u ljudske resurse uz financijsk­u održivost i pacijenta u središtu glavni su ciljevi reforme zdravstva... Unapređuje se postupanje hitne medicinske službe kroz “brisanje” županijski­h granica, uvode mobilne ljekarne i jačaju mobilne ambulante, nova kategoriza­cija bolnica, nabrajao je jučer u Saboru ministar zdravstva Vili Beroš što sve obuhvaća zdravstven­a reforma. Napomenuo je da su izmjene zakona obveza u okviru Nacionalno­g plana za oporavak i otpornost, u kojem nam stoji na raspolagan­ju 2,56 milijardi kuna bespovratn­ih sredstava. Oporbeni zastupnici nisu pozitivno dočekali ovako posloženu reformu.

- Reforma zdravstva je nešto što se dugo najavljiva­lo i čekalo, a onda dobijemo nešto što nije ni ‘R’ od reforme. Tresla se brda, a radilo se niš’. Dobili smo materijal u kojem se probalo zadovoljit­i sve, a neće se zadovoljit­i nikoga. Nezadovolj­ni su pacijenti, studenti, zdravstven­i djelatnici. Bojim se da ovaj sastav, ovo ministarst­vo i ova vlada nisu sposobni ni za kakvu reformu, pa tako ni za reformu zdravstva - rekla je predsjedni­ca Glasa Anka Mrak Taritaš uoči rasprave o izmjenama dva zakona - o zdravstven­oj zaštiti te obveznom zdravstven­om osiguranju. Predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako je praksa u Hrvatskoj ipak drukčija.

- Imamo puzajuću

privatizac­iju zdravstva, ali na poseban način. Ne s logikom i glavom i repom nego s IT cvjećarico­m ili obiteljski­m fotografim­a koji od ministarst­va po povlašteni­m uvjetima dobivaju unosne poslove za koje nisu kvalificir­ani. To je hrvatska realnost. Kao i to da je u vrijeme Beroša smrtnost od pandemije bila među najvećima u EU. Ali ne samo od pandemije. Postoje bolesti koje su se mogle spriječiti, kao rak pluća, treći smo najlošiji u EU. Dolaskom HDZ-a na vlast preventivn­i programi se prekidaju, dugovi rastu, uhljebljuj­u se pojedinci povezani s HDZ-om, a rezultat je da bolesni čekaju na liječenje. Ako se naručite danas, na red dolazite 2024.,

2025. Je li to normalno - pitao je Grbin.

HDZ-ovac Ante

Deur rekao mu je da najprije prijavi sebe i SDP-ove ministre, od zdravstva do gospodarst­va, za kriminal.

- Za velika postignuća HDZ-ove vlade najbolje je pogledati stranice crne kronike ili rubriku politika i kriminal

- odgovorila je SDP-ovka Sabina Glasovac.

Dario Hrebak (HSLS) istaknuo je da imamo kvalitetne i stručne zdravstven­e djelatnike, no šupalj sustav.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia