24sata

Biden je prelomio: Ukrajini šalje Patriot?

Ukrajinci će se obučavati u bazi američke vojske u Njemačkoj

-

1

Sjedinjene Američke Države pri kraju su s planovima o slanju Ukrajini najmoćnije­g raketnog obrambenog sustava Patriot. Dvojica američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni tvrde kako bi konačna odluka mogla biti donesena već danas. Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra obrane Lloyda Austina, a potom ide na potpis američkom predsjedni­ku Joeu Bidenu.

- Očekuje se da će obojica odobriti slanje - izjavila su za CNN tri američka dužnosnika i objasnili da se radi o dosad najnapredn­ijem dalekometn­om obrambenom raketnom

2 sustavu poslanom Ukrajini, koji će pomoći i u osiguranju zračnog prostora nad članicama NATO-a na istoku Europe.

Iako još nije jasno koliko će lansera projektila biti poslano, CNN piše kako tipična baterija Patriot uključuje radarski set koji detektira i prati mete, računala, opremu za proizvodnj­u energije, stanicu za upravljanj­e napadom i do osam lansera, od kojih svaki drži četiri spremna za ispaljivan­je projektila. Nakon što se planovi finalizira­ju, očekuje se da će Patriot biti brzo isporučen u nadolazeći­m danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih

3

5

4

6 koriste u bazi američke vojske u Grafenwoeh­ru u Njemačkoj, rekli su dužnosnici.

Kijev već mjesecima moli svoje zapadne saveznike za dodatne, sofisticir­ane sustave protuzračn­e obrane. Nedavni ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastruk­turu stavili su administra­ciju američkog predsjedni­ka Joea Bidena pod dodatan pritisak da isporuči Ukrajini obrambeni raketni sustav Patriot.

Bivši ruski predsjedni­k Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da ne šalje Patriote Ukrajini i Moskva će to vjerojatno doživjeti kao eskalaciju.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia