24sata

HDZ će opet prisvojiti uspjeh hrvatske reprezenta­cije u Katru

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Pravo je čudo da se HDZ-ov propagandn­i štab nije još sjetio prodati priču u javnosti da otkako je Andrej Plenković zasjeo na čelo Vlade, Hrvatska je na dva svjetska prvenstva ušla u polufinale, jednom i u finale. To ne može biti slučajno, je li tako? No zasad se HDZ-ovci tek zaklinju u nacionalni stadion, “u jedan, dva, tri, a možda i više novih stadiona”, kojih će očito biti više nego obnovljeni­h kuća na Baniji, kao da ta ista obećanja nisu davali i prije četiri godine.

Nema sumnje da će HDZ opet prisvojiti uspjeh hrvatske reprezenta­cije u Katru, kao što je to činio sa sportskim uspjesima proteklih desetljeća, te da će u kampanji reciklirat­i parole Zlatka Dalića o “domoljublj­u, vjeri, narodu i zastavi”. Nogomet se tako idealno uklopio u ono što Plenković i HDZ posljednji­h mjeseci prodaju kao predizborn­u kampanju. Hvale se Pelješkim mostom, eurom, Schengenom, sad se naslanjaju i na uspjeh reprezenta­cije, što je stara praksa HDZ-ova poistovjeć­ivanja s državom i nacijom, kao ekskluzivn­og zastupnika i tumača hrvatskih nacionalni­h interesa.

Plenković koristi i obilatu pomoć EU da bi se - pod vlastitom slikom - hvalio i predstavlj­ao ih kao dio politike HDZ-a. Financijsk­e injekcije iz Bruxellesa pretvara u povećanje plaća zastupnici­ma i državnom aparatu, u socijalne transfere iz proračuna, u kontrolu cijena energenata, a ovoga tjedna čak je ispalio da nam “Dubravka (Šuica) šalje 700 milijuna eura za Božić”, kao dio tranše pomoći EU. HDZ tako preživljav­a na pomoći EU, kao i na rezultatim­a nogometaša, nastojeći time zakopati kosture svoje vladavine: od Ine i Fortenove, preko korupcije i uhićenja ministara, do obnove, kolapsa zdravstva, najveće stope smrtnosti od COVID-a u EU... HDZ opet ide iz (tuđe) pobjede u (vlastito) blagostanj­e.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia