24sata

’DRŽAVA KRŠI MOJE PRAVO NA ŽIVOT BEZ BOLI’

Leonida Kifer (35) u stalnoj je borbi za pomagala

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Jedna je od oko 200.000 ljudi u Hrvatskoj koji imaju pravo na pomagala preko HZZO-a. Za pomagala koja bi se trebala podrazumij­evati, međutim, ona se svaki put mora iznova boriti s birokracij­om. Boji se budućnosti jer pomagala zbog štednje HZZO-a postaju sve teže dostupna. Oko 300 pomagala na tržištu uskoro možda više neće ni biti jer država dobavljači­ma stalno spušta cijenu, a s druge strane im inflacija diže troškove, pa im je posao sve manje isplativ. - A nama kojima pomagala trebaju sve to dodatno zagorčava život i nosi nova poniženja - kaže Leonida, kojoj je nužna ortoza za kralježnic­u, kako bi joj barem donekle umanjila nesnosnu, svakodnevn­u bol. Ima pravo i na ortopedske cipele. Novu bi ortozu trebala dobiti svake dvije godine, no od države je ne dobiva. Trenutačnu koju ima sama je kupila zahvaljuju­ći donacijama dobrih ljudi.

- Neka mi država da pomagalo, ili neka me eutanazira, do toga me dovela ova bitka!, u suzama će Leonida. Na cipele ima pravo svake dvije godine, pri čemu mora birati hoće li sandale, čizme ili nešto treće. Još nije sakupila po par cipela za svako godišnje doba. Ako odabere sandale, čizme može tek za dvije godine, a ako želi novi uložak, čekat će još dvije. Jako se boji da će se njena dijagnoza pogoršati do te mjere da mora u kolica, ili u krevet.

- Hoće li biti pelena, kolica, ičeg? Hoću li stalno moliti dobre ljude da mi pomognu, jer država nema 4000 kuna za moju ortozu? Mislila sam da je 21. stoljeće vrijeme napretka, a ustvari nazadujemo. Uzimam jake narkotike protiv bolova, i sve je to krpanje, dok tijelo izdržava - kaže Leonida.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia