24sata

Suhi i sitni kolačići

Tajna dizanog tijesta su jaja. Naime, ona ne smiju biti hladna nego ih treba ostaviti na sobnoj temperatur­i

-

neizostavn­i su dio blagdana. Počinjemo ih pripremati i ranije kako bismo sve stigli na vrijeme. Svatko ima svoj omiljeni kolač i ne može zamisliti Božić bez njega, a mi donosimo najpopular­nije, odnosno one koji se najčešće nađu na blagdansko­m stolu.

Među neizostavn­im dizanim kolačima su makovnjača i orahnjača. Da bi one ispale ukusne, treba se držati precizno recepta. No postoji nekoliko trikova kojima se domaćice koriste kako bi im orahnjača i makovnjača bile savršene, i to baš svaki put kad ih prave.

Primjerice, žumanjci (ili cijela jaja) koji idu u tijesto ne smiju biti hladni nego ih treba ostaviti na sobnoj temperatur­i da se zagriju. Zatim, koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kad koristite suhi, ostavite ga da se digne kao što se to radi sa svježim. Tijekom pečenja na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom jer para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji.

Iskusne domaćice koriste se ovim trikovima za pripremu kolača. Ako su se keksi prepekli i izgorjeli s donje strane, ne očajavajte. Ostavite ih da se dobro ohlade pa zagoreni dio uklonite pomoću ribeža. Kolačići će biti spašeni. Ako vam je maslac pretvrd, možete ga omekšati uz ovaj trik. U staklenu čašu ili posudu, kojom možete preklopiti cijeli maslac, ulijte vruću vodu da se staklo zagrije. Vodu izlijte i brzo stavite čašu ili posudu na maslac. Ostavite kratko i omekšat će. Ako vam tijekom razbijanja jajeta komad ljuske padne unutra, može biti nezgodno uhvatiti je. Pomozite sebi uz jednostava­n trik - namočite prst u vodu i ljuskicu ćete njime uhvatiti odmah. (S. Kovačević) 

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia