24sata

RUM KUGLICE

MAKOVNJAČA

- SASTOJCI: SASTOJCI:

ZA TIJESTO: 400 G PŠENIČNOG BIJELOG BRAŠNA, 2 DL MLIJEKA (3.3% MASTI), 60 G KRISTAL ŠEĆERA, 2 ŽUMANJKA, LIMUNOVA KORICA OD 1 LIMUNA, 80 G MASLACA, 20 G SVJEŽEG KVASCA; ZA NADJEV: 2,5 DL MLIJEKA, LIMUNOVA KORICA OD 1 LIMUNA, CIMET, 20 G GROŽĐICA, 100 G KRISTAL ŠEĆERA, 1 JAJE, 300 G MLJEVENOG MAKA

Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljen­og maslaca. Tijesto zamijesiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

PRIPREMA:

PRIPREMA:

Najprije čokoladu i maslac otopite na pari, a zatim im dodajte mljevene kekse te ih izmiješajt­e. Rum i šećer zagrijavaj­te na vatri dok se šećer ne otopi, a onda ih ostavite da se lagano prohlade. Dodajte ih u smjesu s čokoladom i promiješaj­te. Dodajte još 2 žlice ruma i izmiješajt­e u kompaktnu smjesu. Uzimajte količinu smjese koja je potrebna za jedan do dva zalogaja, te oblikujte kuglice. One ne bi trebale biti premale, ali ni prevelike kako ne bi izgledale glomazno i kako bi bile praktične za jesti. Formirane kuglice stavite u frižider i ostavite ih nekoliko sati da se stisnu.

 ?? ?? 150 G ČOKOLADE 50 G MASLACA 150 G MLJEVENIH KEKSA (PETIT BEURRE) 2 ŽLICE RUMA 2 ŽLICE SMEĐEG ŠEĆERA
150 G ČOKOLADE 50 G MASLACA 150 G MLJEVENIH KEKSA (PETIT BEURRE) 2 ŽLICE RUMA 2 ŽLICE SMEĐEG ŠEĆERA
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia