24sata

KOKOS KOCKE

DUNAVSKI VALOVI ŠAUMŠNITE

- SASTOJCI: SASTOJCI: SASTOJCI:

SASTOJCI ZA ČOKO BISKVIT: 160 GRAMA TAMNE ČOKOLADE, 35 GRAMA MASLACA, 2 JAJA, PRSTOHVAT SOLI, VANILIN ŠEĆER, 30 GRAMA SITNOG KOKOSOVA BRAŠNA, 10 GRAMA PRAŠKA ZA PECIVO; SASTOJCI ZA KOKOS KREMU: 1 VREĆICA PUDINGA OD KOKOSA, LITRA MLIJEKA, ŠEĆER PO ŽELJI, RIBANI KOKOS ZA DEKORACIJU

Odvojite bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg s dodatkom malo soli, a žutanjke umutite sa šećerom. Čokoladu otopite s maslacem i sve zajedno umiješajte sa smjesama od jaja. Dodajte smjesi i kokosovo brašno s praškom za pecivo i dobro promiješaj­te. Tijesto stavite u kalup premazan maslacem i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Puding od kokosa skuhajte standardno u mlijeku, kao i svaki put. Upute se nalaze na vrećici. Kad se i biskvit i puding malo ohlade, prelijte kremu od pudinga preko biskvita i pospite krupnije naribanim kokosom. Ostavite da se kolač malo ohladi na sobnoj temperatur­i pa prebacite na 2-3 sata u hladnjak te ga poslužite.

PRIPREMA:

ZA BISKVIT: 250 G MASLACA, 200 G ŠEĆERA, SOL, 6 JAJA, 400 G BRAŠNA, 3 ŽLIČICE PRAŠKA ZA PECIVO, 5 ŽLICA MLIJEKA, 1 ŽLICA GORKOG KAKAA, 2 ŽLICE RUMA; ZA NADJEV: 1 KG SVJEŽIH VIŠANJA ILI 2 STAKLENKE KOMPOTA (OD 720 ML), 1 VREĆICA PUDINGA OD VANILIJE, 500 ML MLIJEKA, 3 ŽLICE ŠEĆERA, 200 G MASLACA, 50 G ŠEĆERA U PRAHU, 200 G TAMNE ČOKOLADE, 1 ŽLICA MASLA

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme pjenasto stucite maslac sa šećerom i prstohvato­m soli, umiksajte jedno po jedno jaje, po tome rasporedit­e mješavinu brašna i praška za pecivo te malo-pomalo dodajte mlijeko sve dok ne dobijete glatku smjesu koja se može razmazivat­i. Ako je smjesa pregusta, možete dodati još malo mlijeka. Višnje operite, očistite od koštica, odnosno ocijedite od soka. U lim obložen papirom za pečenje u ravnomjern­om sloju razmažite polovicu biskvita pa po tome razmažite drugu polovicu pomiješanu s kakaom i rumom. Po vrhu rasporedit­e višnje, stavite biskvit u pećnicu i pecite oko 30 minuta. Pečeni biskvit izvadite i ostavite da se ohladi. U međuvremen­u skuhajte puding s mlijekom i šećerom prema uputi na vrećici. U mlaki puding malo-pomalo umiksajte maslac izrađen sa šećerom u prahu pa kremom premažite hladni biskvit. Razlomljen­u čokoladu otopite u metalnoj zdjeli na pari s maslom. Prelijte je preko kolača pa nazubljeno­m lopaticom (ili vilicom) po glazuri izvucite valove. Kad se stisne, kolač po želji pospite kakaom i narežite na kriške.

PRIPREMA:

500 GRAMA ŠEĆERA, 7 JAJA, 70 ML MLIJEKA, 70 ML ULJA, 100 G BRAŠNA, ŽLIČICA PRAŠKA ZA PECIVO, 50 ML VODE

Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksajte sa 100 g šećera dok ne postanu pjenasti, dodajte im mlijeko i ulje. Brašno pomiješajt­e s praškom za pecivo pa ubacite u jaja i dobro pomiješajt­e. Prebacite u kalup i pecite od 10 do 15 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme posudu u koju ste dodali vodu stavite na srednju vatru. Kad se zagrije, dodajte ostatak šećera i pustite da se otopi. Kad se pojave prvi mjehurići, maknite s vatre. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Lagano dodajte sirup od šećera i vode te nastavite miješati dok se ne poveže. Biskvit koji se ohladio premažite kremom i ohladite.

PRIPREMA:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia