24sata

BOEM KOCKE

- SASTOJCI:

ZA KORE: 200 G ŠEĆERA U PRAHU, 600 G GLATKOG

BRAŠNA, 4 ŽLICE KAKAA, 3 CIJELA JAJA, 1 PRAŠAK ZA PECIVO, 180

G KISELOG VRHNJA, 50 G SVINJSKE MASTI, NARIBANA KORICA

JEDNOG LIMUNA; ZA KREMU: 1 L MLIJEKA, 3 ŽUTANJKA, 3 VANILIN

ŠEĆERA, 6 ŽLICA OŠTROG BRAŠNA, 200 G ŠEĆERA, 1 MASLAC; ZA

ŠAUM: 3 BJELANJKA I 180 G ŠEĆERA U PRAHU; ZA GLAZURU: 150 G

ČOKOLADE ZA KUHANJE I 7 ŽLICA ULJA

Priprema kora: Sve sastojke sjedinite i umijesite tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na pet jednakih dijelova. Svaki dio tanko razvaljate na pobrašnjen­oj podlozi, veličine velikog pleha (oko

30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebacite na obrnuti pleh. Koru pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta.

Pečenu koru odmah pažljivo maknite s pleha, pa ponovite postupak s preostala četiri tijesta za koru.

Ohlađene kore filajte kremom.

700 ml mlijeka stavite na vatru sa šećerima i kuhajte do vrenja. U preostalih 300 ml mlijeka stavite žutanjke i brašno te dobro promiješaj­te. U uzavrelo mlijeko dodajte mješavinu žutanjaka i brašna te skuhajte kremu. Kremu hladite na sobnoj temperatur­i. U ohlađenu kremu dodajte prethodno razrađeni margarin, sjedinite ga, pa odmah dodajte i šaum.

Bjelanjke i šećer promiješaj­te pa ih stavite kuhati na paru. Energično ih miješajte od 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobijete tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješajte u kremu, sjedinite pa počnite sa slaganjem kolača. Kore filajte tako da najprije stavite koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošite sastojke. Vodite računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora. Gotov kolač pritisnite (ne jako) s drugim plehom i ostavite na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavite čokoladnu glazuru.

Čokoladu i ulje stavite u posudu na laganu vatru i otopite je uz stalno miješanje. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Ohladite ga i režite na željeni oblik.

PRIPREMA:

Priprema kreme:

Priprema šauma:

Priprema glazure:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia