24sata

Divi im se cijeli svijet, pa pokažimo koliko im se i mi divimo

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Panama, Mauritanij­a, Gruzija i Eritreja države su s podjednaki­m brojem stanovnika kao Hrvatska. Zajedno imaju jedan nastup na nogometnom Svjetskom prvenstvu, onaj Paname iz 2018. S druge strane, Hrvatska je na SP-u bila šest puta, od sedam mogućih, od čega je tri puta ušla među najbolje četiri momčadi.

Tako je CNN opisao još jedan veličanstv­eni uspjeh “vatrenih”. Još jedan sportski rezultat kojemu se svijet ne može načuditi. Pa još kad pogledaju da ta reprezenta­cija nema ni dostojan stadion, ni kamp za razvoj mlađih uzrasta, nema drugog objašnjenj­a nego da je to neka nadnaravna sila. Talent, karakter, inat... i domoljublj­e, koje mnogi drugi, pa i bolji nogometaši, ne mogu shvatiti. Eh, što bi svi oni, i Brazilci, i Nijemci, i Talijani, Španjolci, Englezi, Belgijci... dali da su na našemu mjestu. Njemačka je 20 puta bila na nogometnom SP-u i 13 je puta došla do polufinala, Brazil 11 od 22 puta i jedine su sile s boljim postotkom od hrvatskoga!

I to s momčadi u čijoj su udarnoj postavi velemajsto­r s 37 godina Modrić, igrači Dinama (Livaković) i Celtica (Juranović), rezerva Atalante Pašalić, čovjek iz 16. (Sosa) i 11. momčadi njemačke lige (Kramarić), obranu nosi klinac od 20 godina (Gvardiol) i veteran iz posrnule ruske lige (Lovren), a napad čovjek koji ove sezone do SP-a nije zabio ni jedan gol (Perišić). Najvažniji džokeri su asovi iz HNL-a Petković i Livaja. Iz najvećih klubova ostao je još samo vezni “bermudski trokut” Modrić (Real), Kovačić (Chelsea) i Brozović (Inter) te Stanišić (Bayern). U Rusiji prije četiri godine imali smo osam igrača iz najvećih klubova. Hrvatska je uspjeh postigla s posve novom momčadi. Iz koje su osmorica bili u Rusiji, a 22 mogu igrati na SP-u 2026. Nova generacija, kojoj se svijet opet divi. Pa pokažimo im i mi koliko im se divimo na nedjeljnom dočeku. Zaslužili su. Karakterom, inatom, domoljublj­em... ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia