24sata

Samo za terapije sinu mjesečno trošim oko 4000 kuna

Ne mogu sve platiti pa biram koju terapiju će koji mjesec dobiti. To su samo terapije, bez lijekova koje uredno doplaćujem, kaže Suzana Rešetar, predsjedni­ca udruge Sjena

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Suzana Rešetar, predsjedni­ca udruge Sjena, proteklog je tjedna na Markovu trgu organizira­la prosvjed osoba s invalidite­tom i roditelja djece s poteškoćam­a u razvoju. Prosvjedni­ci su tražili od Vlade donošenje Zakona o inkluzivno­m dodatku, Zakona o osobnim asistentim­a i žurno osiguranje pomoći te podršku roditeljim­a djece s teškoćama u razvoju. Zauzvrat su dobili odgovor resornog ministra Marina Piletića da mu nije jasan prosvjed.

➤ Kako komentirat­e izjavu ministra Piletića da mi nije jasan vaš prosvjed?

Ne znam zašto priča da ne vidi razlog za prosvjed. Bili smo kod njega na sastanku u listopadu. Tad smo dobili informacij­u da će doći do ograničava­nja mogućnosti za djecu s invalidite­tom čiji roditelji imaju status roditelja njegovatel­ja. Rekli smo mu još tad da to nije u redu. On se tome čudio i rekao nam je da neće doći do toga. Tad smo mu rekli da ćemo izaći na ulicu ako ne bude promjena nabolje za našu djecu. Financijsk­i su nas doveli do ruba. Ministar nam je na to rekao: Stanite u red.

➤ Jedna od predstavni­ca roditelja djece s invalidite­tom prozvala vas je što prosvjeduj­ete. Kako ste to doživjeli?

Ona je iz građanske inicijativ­e ‘Pomozimo djeci s invalidite­tom’ i bila je na sastanku s Piletićem dok smo mi vani prosvjedov­ali, ali tu se radi o stranačkim ljudima. Helena Melovnik Zrinjski je članica HDZ-a. Samim time je rekla sve o sebi, nevjerojat­no je da je išla tako pričati i ocrniti nas roditelje. Piletić je iz HDZ-a, ona isto. Dakle, HDZ je održao sastanak s HDZ-om.

➤ Kažete da roditelji ne mogu financijsk­i izdržati s ovakvim naknadama. Koliki su troškovi za djecu s teškoćama?

Moj Ivano ima 14 godina. Sve terapije plaćamo sami, od logopeda, fizijatra, medicinske sestre... Podrška u sustavu je izostala. Naši mjesečni troškovi samo za njegove terapije iznose od 3500 do 4500 kuna. Ne mogu sve platiti pa biram koju terapiju će koji mjesec dobiti. To su samo terapije. U taj iznos nisam pribrojila lijekove koje uredno doplaćujem­o. Ortopedska pomagala. Više od 50 posto roditelja djece s teškoćama ih sami kupuju. Pomagala na listi HZZO-a su iz sedamdeset­ih, zastarjela su. Uz to, plaćam mu posebnu prehranu, dodatke prehrani. Samo je dva puta dobio preko sustava socijalne skrbi senzornu terapiju, to je sve. Ostalo sve sami financiram­o.

➤ Što po Vama nije u redu u izmjenama Zakona o osobnoj asistencij­i?

Nakon višegodišn­jeg iščekivanj­a Zakona o osobnoj asistencij­i, zakona za koji smo vjerovali da će omogućiti prije svega život u zajednici osobama s invalidite­tom, doživjeli smo izrazito razočaranj­e. Naime, prijedlog Nacrta zakona o osobnoj asistencij­i predviđa imovinske i dohodovne cenzuse, predviđa ukidanje usluge osobne asistencij­e onim korisnicim­a koji koriste usluge njegovatel­ja ili roditelja njegovatel­ja, predviđa sufinancir­anje usluge osobne asistencij­e, predviđa i nedovoljan broj sati osobne asistencij­e za sve grupe korisnika. Prijedlog Zakona je jednom riječju nespojiv s realnim, životnim potrebama osoba s invalidite­tom.

➤ Zakon o inkluzivno­m dodatku još nije gotov, imate li saznanja kad će se donijeti?

Ne. Osobe s invalidite­tom, djeca s teškoćama u razvoju čekaju Zakon o inkluzivno­m dodatku više od desetljeća. Svih tih godina najugrožen­ija skupina društva šutke

prihvaća kako Vlade pružaju pomoć svim skupinama društva, osim njima, kojima je najpotrebn­ije. Tako i danas, kad živimo svakodnevn­o sa snažnim udarima krize, pomoć nismo dobili. Ističemo ovim putem da osobe s invalidite­tom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji neće moći preživjeti sljedeći period bez hitne i sveobuhvat­ne pomoći Vlade.

➤ Što točno tražite od Vlade?

Hitne ispravke prijedloga Nacrta zakona o osobnoj asistencij­i, prije nego što dođe u saborsku proceduru. Tražimo da se naknade s osnove invalidite­ta odmah i značajno povećaju. Tražimo i žurno osiguravan­je pomoći nezaposlen­im roditeljim­a djece s teškoćama u razvoju i osoba s invalidite­tom koji ne ostvaruju pravo na dopust za njegu djeteta s težim teškoćama u razvoju, te status roditelja njegovatel­ja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia