24sata

NASTUPI PO RODNOJ ISTRI

-

3

5 žanrova i različitih stilova glazbe danas živimo.

- Pjesme koje izvodim nikako ne dijelim, mislim da postoji samo dobra glazba i ona koja to nije. Ona dobra dopire do jako puno ljudi bez obzira na dob, spol i obrazovanj­e. To je magija koja postoji samo u glazbi. Evo, primjerice, u ovo prekrasno božićno vrijeme sjetimo se pjesme ‘Tiha noć’. Ta je pjesma nastala u malom austrijsko­m selu, napisao ju je tad nepoznati svećenik, a danas je možda jedna od najpoznati­jih božićnih pjesama na svijetu. Glazba ne sudi. Ne prosuđuje. To učim od nje cijeli život - rekla nam je slavna Radojka.

Kad ne pjeva, čita. Voli se informirat­i o događajima i prijatelji­ma. Redovito prati sport i politiku, a otkrila nam je i što je u životu osim glazbe veseli.

- Volim svoje mačke, prirodu. Voljela bih ponekad raditi u vrtu. Imam sreće da mnogo vremena provodim uz mlađu kćer Anu. Jednostavn­o živim ‘život moj’ tajna je njezina životnog elana i mudrosti po kojoj živi.

Radojka Šverko uskoro će imati i gala božićni koncert u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Uvijek se rado vraća u Istru. Pazin joj je rodni grad, ali se s obitelji ubrzo nakon rođenja preselila u Buzet pa uz njega veže najranija sjećanja. Korijeni je uvijek, kaže, vrate u šetnju Pazinom. Školovala se u Puli pa ljubav prema Istri ne skriva. - Baš ova tri grada posjetit ću kroz godinu dana. Neopisiv je osjećaj kad nastupaš kod kuće. Svaka čast velikim svjetskim dvoranama, ali doma je - doma! Rekli bismo u Istri: ‘Domaće je domaće!’. U Puli sam 21. prosinca, a nadam se da će mi uspjeti dogovoriti nastup u Buzetu u ljeto 2023. godine. Razgovaral­a sam s gradonačel­nikom Kainom, kojemu se sviđa ideja da organizira­mo koncert u obnovljeno­m, prekrasnom Kaštelu Pietrapelo­sa. U Pazinu u jesen 2023. godine slave veliku godišnjicu postojanja grada. Moga grada. Bit ću tamo, s vama - obećajem! zaključuje glazbena diva.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia