24sata

SUZANNE JE VOLJ MUŠKARCE I ERO

Izložbu organizira­ju 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a posjetitel­ji će je moći pogledati do 15. svibnja do 30. lipnja. ‘Od boemstva do vječnosti’ veliča i žene, među kojima je i Suzanne Valadon

-

Djela koja su stvarali

slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila, kako tvrde neki teoretičar­i, presudno umjetničko razdoblje modernizma stižu u Hrvatsku. Izložbu “Od boemstva do vječnosti” u Galeriji Klovićevi dvori, koja se otvara 14. svibnja, organizira­ju 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Posjetitel­ji će je moći pogledati do 30. lipnja. Kao zvijezde izložbe ističu se djela Edgara Degasa, Henrija Matissea, a tu je i Amedeo Modigliani, koji je samo dva mjeseca prije smrti naslikao portret “Annie Bjarne”.

Stotinjak umjetnički­h djela stiže iz ugledne galerije “The Hub of Fine Arts” u Mostaru, iz kolekcije privatne zaklade MT Abraham (MTA).

tome što rekreira najširu panoramu umjetničko­g života u Europi, Latinskoj Americi te Sjedinjeni­m Američkim Državama.

Izložba veliča i umjetnice. Šarmantna

bila je omiljeni model mnogih umjetnika s Montmartre­a (njene veze s tim muškarcima i njen „slobodan način života“bili su legendarni svima). ‘Nisam se usuđivala priznati da pokušavam crtati sama, da sam od svoje devete godine skicirala na svakom komadu papira koji mi je došao pod ruku, što je jako ljutilo moju majku... Ludo sam crtala misleći na vrijeme kada više neću moći vidjeti. Imam oči na vrhovima prstiju“, prisjetila se Valadon, koja je promijenil­a ime iz Marie-Clementine u Suzanne i njime se potpisival­a na svojim radovima.

portrete i aktove. Nakon mnogo godina poziranja kao model,

Izložba je jedinstven­a po

(1865. - 1938.)

Valadon je uglavnom radila

Marie-Clémentine

slikala je aktove ne mareći za „žensku pristojnos­t“. Životinjsk­a erotičnost njenih aktova, njihova „ružna anatomija“(„debljina i težina udova, ruku i grudi, kao i njihova snažna lica i držanje, naglašavaj­u osjećaj muškosti“), odavali su dojam “đavoljeg, senzualnog zadovoljst­va“.

Akt u pejzažu, koji je za umjetnicu rijedak prikaz nage figure na otvorenome, evocira Valadonino remek-djelo “Radost života” (1911., Metropolit­an Museum of Art, New York).

U dobi od 18 godina Valadon je 1883. rodila sina

Mauricea Utrilla (1883. – 1955.),

 ?? ?? ➤ Ulje na platnu, Akt u pejzažu, Suzanne Valadon, 1923. godina
➤ Ulje na platnu, Akt u pejzažu, Suzanne Valadon, 1923. godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia