24sata

Plaće i beneficije u Bruxellesu primamljiv­ije od onih u Saboru

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Široka lepeza kandidata natjecat će se za glas na izborima za Europski parlament. Među 300 kandidata je ime aktualnog premijera Andreja Plenkovića, koji istovremen­o pokušava na domaćem terenu složiti većinu za Sabor. Slobodno je 12 fotelja u Bruxellesu, a dobra pozivnica za mnoge kandidate su plaća, ali i ostale beneficije. Mjesečna plaća hrvatskog eurozastup­nika nakon svih oporezivan­ja iznosi oko 6000 eura. Ona je dvostruko viša od najviše plaće saborskog zastupnika, koja se kreće mjesečno između 1800 i 3000 eura.

U moru dobro poznatih lica koja već godinama dominiraju političkom scenom i europski izbori donijeli su neka iznenađenj­a, a prvi put i mladi će imati svoju predstavni­cu. Za mandat se bori popularna tiktokeric­a Nina Skočak, ali i Enio Meštrović, poznat u javnosti po svom alter egu Ričardu, ali i voditeljic­a Vjekoslava Bach. Pred nama je 44 dana izborne kampanje u kojima će kandidati trebati dati jasne argumente zašto su oni najbolji predstavni­ci za Bruxelles. O sudbini svakog kandidata odlučit će građani na izborima 9. lipnja, a preferenci­jalnim glasom mogu utjecati tko će ih predstavlj­ati u Europskom parlamentu.

Ovo će biti četvrti europski izbori za Hrvatsku. Na prve smo izašli 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU 1. srpnja spomenute godine. Tad smo birali zastupnike kojima je mandat trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine, održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019. godine. Na ove izbore prijavilo se 25 lista, a to je osam lista manje nego na prošlim izborima. Europski izbori jednako su važni kao i oni parlamenta­rni jer Bruxelles je mjesto u kojemu se uvelike kroji i naša sudbina. Zato je važno i tko će nas tamo predstavlj­ati.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia