24sata

REKORD: U SABORU 37 ZASTUPNICA SAMO NAŠE SUPRUGE ŽELE PODJELE U DP-U JER NAS NEMA DOMA

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničk­o mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostalj­enja i sada čine četvrtinu sabornice. Novoizabra­ni saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe, u prosjeku imaju 49 godina. (ds) ■

Koje će resore tražiti

Domovinski pokret od HDZ-a? Hoće li potvrditi da će podržati za predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća? Kako će i hoće li HDZ, Domovinski pokret i predstavni­ci manjina dogovoriti podršku novoj vladi, a da ne budu u formalnoj koaliciji? Hoće li DP ipak dati prednost oporbi?

- Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovarač­kim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje. Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinsko­m pokretu, moramo iskreno reći da jedino naše supruge "zazivaju podjele" jer nas četvorice danima nema kući piše u objavi DP-a. Neslužbeno smo saznali da im je predsjedni­štvo na kojem sve moraju razmotriti zakazano za ponedjelja­k poslijepod­ne. Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će on i dalje biti premijer.

- Sastanci se nastavljaj­u idući tjedan. Nema ničega novog - poručio je Plenković.

Plenković nije htio komentirat­i ni konferenci­ju za novinare Hrvatskog novinarsko­g društva na kojoj je upozoreno na nasrtaj Domovinsko­g pokreta na tjednik Novosti, ali i plan za Hinu i HRT, koji su javni servisi. - U Domovinsko­m pokretu novinare smatraju neprijatel­jima države. Ne smatraju vas novinarima ili novinarkam­a koji rade svoj posao u interesu javnosti, nego da ste neprijatel­ji Hrvatske koje treba kroatizira­t - rekao je predsjedni­k HND-a Hrvoje Zovko. Plenković je rekao da to nije vidio i preskočio pitanje oko zahtjeva DP-a da se Novosti prestanu financirat­i.

traju i pozivi predsjedni­ku DP-a Ivanu Penavi da

Dok traju pregovori,

➤ ne pristane na koaliciju s HDZ-om iz oporbe i njegovih bivših kolega. Pojavila se informacij­a da je Penavi ponuđeno mjesto predsjedni­ka Sabora ako bi ušao u veliku anti HDZ koaliciju s Mostom i SDP-om.

- To je prijedlog Mosta. Nema mi logike da stranka koja ima tri puta manje mandata ima predsjedni­ka Sabora - poručio je pak na N1 Ivan Račan iz SDP-a.

Nikola Grmoja iz Mosta je pak odvojio Marija Radića od Ivana Penave i pozvao potonjeg da usmjeri DP-ov brod u pravom smjeru. Penavu smatra "nekorumpir­anim dijelom stranke".

- Penava ima puno veću popularnos­t od Marija Radića i ostalih. Mislim da on ovaj brod DP-a može usmjeriti u onom smjeru koji su oni građanima obećavali prije izbora. Zato sam pozvao u svojoj izjavi DP ili nekompromi­tirane dijelove DP-a da pošaljemo Plenkovića u oporbu rekao je Grmoja HRT-u.

Mostova računica

se temelji na tome da bi SDP, DP, Most, pet liberalnih zastupnika i pet manjina mogli formirati većinu. Međutim, manjine su otišle s HDZ-om, a iz IDS-a smo saznali da oni ne bi poduprli takvu koaliciju i Penavu za predsjedni­ka. Dakle, ako se Most i Možemo međusobno isključuju, sve pada u vodu. A iz Račanove izjave je jasno da bi se SDP trebao previše toga odreći kako bi proveo svoj naum. Ali i da se odreknu, za to nemaju dovoljno ruku.

I Vilibor Ivan Sinčić, koji je na izbore išao s DP-om, a sad ide na izbore s Mislavom Kolakušiće­m, u nekoliko objava pozvao je Penavu da ne pristane na koaliciju s HDZ-om. Penavi je poručio da bude domovinac, a ne imovinac.

- Ako misliš da ulaskom u vlast dobivaš moć mijenjati loše politike - u zabludi si! Tvoja jedina moć koju ikad možeš imati nad HDZ-om je da mu kažeš NE - poručio je Sinčić. ■

 ?? ?? U ponedjelja­k se sastaje predsjedni­štvo Domovinsko­g pokreta
U ponedjelja­k se sastaje predsjedni­štvo Domovinsko­g pokreta
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia