24sata

POLICAJAC PLJAČKAO I BJEŽAO NA ROMOBILU

Denis Lingart osuđen zbog 19 razbojništ­ava. Mete su mu bile banke, Fina...

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Prilikom određivanj­a

sankcije vijeće je otegotnim cijenilo da ste prilikom planiranja te izvršenja kaznenih djela koristili znanje i iskustvo koje ste stekli radeći kao policijski službenik. Izbor same lokacije, planiranje bijega nakon počinjenog djela, kao i opserviran­je zaposlenik­a i njihova ponašanja, sve to govori u prilog i upornosti koju ste uložili u kršenje zakona, rekla je predsjedni­ca sudskog vijeća, sutkinja Renata Pražetina Kaleb obrazlažuć­i presudu Denisu Lingartu (34). Bivši interventn­i policajac na Županijsko­m sudu u Zagrebu nepravomoć­no je osuđen na jedinstven­u kaznu od 13 godina zatvora za 18 razbojništ­ava i jedno u pokušaju teških ukupno više od 80.000 eura. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihosocij­alnog tretmana te u proračun mora uplatiti 60.306 eura koje je stekao kaznenim djelima. Morat će platiti i trošak kaznenog postupka u iznosu od 8805 eura. Budući da je osuđen na više od pet godina zatvora, produljen mu je istražni zatvor u kojemu je od 8. veljače 2023.

Seriju pljački,

prema optužnici, činio je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023., a na meti su mu se našle banke, pošte, Fina, poslovnice Hrvatske lutrije, trgovine na području cijeloga grada... U pljačke je uvijek odlazio maskiran, a u koje će vrijeme "napasti" birao je ovisno o tome kad je u poslovnici koju je odabrao prisutno najmanje ljudi. Svakoga je puta bio naoružan pištoljem kojim bi zaprijetio djelatnici­ma i tražio novac. U šest slučajeva nakon razbojništ­va s plijenom je pobjegao na električno­m romobilu s kojim se i dovezao, a u poslovnica­ma banaka i Fine, koje imaju zaštitare, uvijek bi prvo njih razoružao. Te bi pištolje uzeo sa sobom s plijenom pa je policija prilikom pretrage od njega oduzela i šest pištolja, odjeću koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

- Otegotnim su

cijenjeni i učinci kaznenih djela, odnosno ozbiljne posljedice za zdravlje djelatnika koji su bili žrtve razbojništ­ava, kao i što ste djela činili iz niskih pobuda kako biste stekli laku i brzu zaradu - rekla je sutkinja. Olakotne okolnosti, pak, su njegova ranija neosuđivan­ost, obiteljske prilike i činjenica da je otac četvero djece za koje skrbi. Lingart, koji je iz MUP-a otišao 2021. na vlastiti zahtjev, na sudu je tvrdio da nije kriv te da je djela u policiji i na državnom odvjetništ­vu priznao jer su ga policajci ucijenili da će inače kazneno prijaviti i njegovu izvanbračn­u suprugu. U međuvremen­u su se oženili te je Denis promijenio prezime iz Sivro u Lingart.

 ?? ?? ➤ Denis Lingart otišao je iz MUP-a 2021. na vlastiti zahtjev
➤ Denis Lingart otišao je iz MUP-a 2021. na vlastiti zahtjev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia