24sata

OSTACI SU BILI PLITKO ZAKOPANI NA NJIVI

Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od svega 80-ak centimetar­a na području Bogdanovac­a

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Nekoliko je

grobnica, tijekom godina, otkriveno na području Bogdanovac­a. To je selo bilo posljednja crta obrane Vukovara i u njemu je poginulo mnogo vukovarski­h branitelja i civila koji su držali obrambene linije dok su mogli, a potom se povlačili iz grada i prolazili tzv. Kukuruznim putem.

Prva je grobnica, s 14 zakopanih tijela, otkrivena još 2002. na mjesnom groblju. Ispostavil­o se da je to bila sekundarna grobnica te da su osobe pronađene u toj grobnici dovezene na tu lokaciju nakon što su ubijene tijekom ratnih događanja u Vukovaru. Među žrtvama je bilo i branitelja i civila. Otkrivena je slučajno, nakon što je mještanin Bogdanovac­a na groblju kopao mjesto za obiteljsku grobnicu. Sljedeća je grobnica, također slučajno, otkrivena 2015, i to u naseljenoj ulici u selu. U njoj su bili ostaci tri tijela, vrlo plitko zakopanih, na 150 cm. Otkrivena je tijekom zemljanih radova na gradnji kanalizaci­je. U njoj su bili mještani Bogdanovac­a koji su se do tada vodili kao nestali. Treća je, kako je dojavilo Ministarst­vo branitelja, otkrivena u srijedu, kad su na cesti između Bogdanovac­a i Marinaca pronađeni ostaci najmanje dvije osobe.

Grobnica je otkrivena na oranici koja se godinama obrađuje, a posmrtni ostaci bili su zakopani vrlo plitko, na samo 80-ak centimetar­a dubine.

- Upravo na tome mjestu je, kako govore branitelji koji su 1991. bili u selu i držali linije, tijekom jakog napada na Bogdanovce 1. listopada rafalima uništen automobil u kojemu je bilo nekoliko osoba, navodno civila koji su do tada ostali u selu, a potom bili prisiljeni bježati. Nismo sigurni tko se nalazio u tom automobilu - kaže Marko Barun, načelnik općine Bogdanovci, dodajući kako to selo još traga za 17 nestalih osoba i njihove će obitelji sljedećih dana sa strepnjom iščekivati rezultate vještačenj­a posmrtnih ostataka i DNK. Neslužbeno se doznaje da je pored iskopanih ostataka bila civilna odjeća, ali ne i dokumenti. Pronađeni su ostaci prevezeni u Memorijaln­u bolnicu Juraja Njavre u Vukovar gdje će patolozi posložiti sve pronađene dijelove ostataka i utvrditi radi li se možda o tri osobe.

Pretraga toga

terena u Bogdanovci­ma započela je 15. travnja jer su se pojavile informacij­e da se upravo na tome mjestu nalaze zakopana tijela. U Vukovarsko-srijemskoj županiji provedeno je sustavno terensko

➤ Pronađeni su ostaci

najmanje dvoje ljudi

istraživan­je 128 lokacija, pri čemu su pronađene tri masovne grobnice (Marinci, Bobota, Šarviz dola) i više pojedinačn­ih grobnica, iz kojih su ekshumiran­i posmrtni ostaci 46 osoba. Republika Hrvatska, putem Ministarst­va hrvatskih branitelja, još traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 je hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijatel­jskog obruča u studenom 1991. godine. U proteklih osam godina provedena su terenska istraživan­ja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900 tisuća metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačn­ih grobnica te su identifici­rane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia