24sata

HRVATSKA BI MOGLA DOBITI VLAST U KOJOJ ĆE SUDJELOVAT­I POLITIČARI RAZLIČITIH PRINCIPA

-

Svi političari na svijetu imaju isti cilj. Doći na vlast. Na tom se putu ponekad drže svojih ideoloških, moralnih i životnih principa, ali vrlo često će taj put skratiti sklapanjem neprincipi­jelnih koalicija. Nekad se takve koalicije opravdavaj­u sigurnošću i stabilnošć­u države, ali su najčešće tek izraz nemoći. I Hrvatska bi nakon upravo održanih izbora mogla dobiti vlast u kojoj će sudjelovat­i političari različitih principa, pa i oni bez njih. Jedan od mogućih scenarija je vlada u kojoj će sjediti ili ju podržavati lijevi i desni, klerikalci i sekularist­i, nacionalis­ti i internacio­nalisti, homoseksua­lci i homofobi, oni koji smatraju da je 1945. Hrvatska oslobođena i oni koji svibanj 1945. smatraju početkom okupacije, oni koji žele pisati ćirilicom i oni koji im to brane. Bio bi to, otkad je demokracij­e u Hrvatskoj, najdrastič­niji eksperimen­t, pa je i njegov uspjeh krajnje neizvjesta­n. Međutim, gledajući u prošlost primjera hrvatske neprincipi­jelnosti ipak ne nedostaje. Već sam pisao o tome kako se Ante Pavelić, vođa hrvatske nacionalis­tičke organizaci­je Ustaša, uoči Drugog svjetskog rata zalagao da Hrvatska postane dio Italije, a Slavonija i Hrvatsko Zagorje dijelovi njemačkog Trećeg Reicha. Pisao sam i o tome kako su tijekom rata hrvatski nacionalis­ti ustaše aktivno surađivali sa srpskim nacionalis­tima četnicima. Zato sam se ovaj put odlučio vratiti u još dalju prošlost i posvetiti jednom događaju koji ne ukazuje samo na neprincipi­jelnost hrvatskih političkih elita nego i na problem nemogućnos­ti suočavanja s vlastitom neprincipi­jelnošću.

Prema postojećem Zakonu o blagdanima i spomendani­ma 30. travnja se svake godine obilježava kao Dan pogibije Zrinskog i Frankopana. U objašnjenj­u što toga dana obilježava­mo stoji: Dana 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su vođe protuhabsb­urške urote Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Taj dan obilježava se kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo - “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda?! Žrtve za slobodu hrvatske domovine?! Pošteno?! Hm, odakle početi. Prvo, Zrinski i Frankopani su bili velikaši, feudalci, a opće je poznato koliko je pripadnici­ma tog staleža bilo stalo do običnih, malih ljudi, u ovom slučaju “hrvatskog naroda”. Izrabljiva­li su ih do nemilosti i surovo kažnjavali za svako traženje slobode i pravde. Drugo, spomenuta urota se jedino u hrvatskoj historiogr­afiji naziva po Zrinskom i Frankopanu. Većina europskih povjesniča­ra taj događaj naziva “Wesselenyj­eva urota” naglašavaj­ući da su ključnu ulogu u njoj igrali ugarski, a ne hrvatski velikaši. Stoga je teško zamisliti da je urota pokrenuta s ciljem oslobađanj­a hrvatske domovine. Osim toga, pozivu na pobunu protiv cara u Beču nije se odazvala većina hrvatskih plemića, građana ni crkvenih velikodost­ojnika. Zašto? Zato što su procijenil­i da urota nije u njihovom interesu.

Na kraju, samo ukratko oko termina “pošteno”. Jedan od glavnih povoda za pokretanje urote bio je mir koji su Habsburgov­ci (1664.) sklopili s Osmanskim carstvom. Tim su mirom Zrinski i Frankopan bili nezadovolj­ni jer su njihove porodice stoljećima branile kršćansku Europu od muslimansk­ih Osmanlija. I što su onda učinili kada su shvatili da ih u uroti nitko neće pomoći, uključujuć­i Francuze, Poljake, pa čak i poznate hrvatske “prijatelje” Venecijanc­e? Obratili su se sultanu Osmanskog carstva i ponudili ne samo savezništv­o nego i vazalstvo toj muslimansk­oj državi. Nije li to udžbenički primjer neprincipi­jelne koalicije? Pragmatičn­o, da. Pošteno? Zavisi prema kome. Prema svojoj domovini? Prema svom narodu? Ili, prema samome sebi i interesnoj skupini kojoj pripadate?

Kao što u svojoj “Pesmi o jednom petlu” mudro zaključuje Đorđe Balašević, ponajbolji pjesnik, ali i društveni kroničar s ovih prostora, “princip je isti, sve su ostalo nijanse”. Po svemu sudeći, taj princip koji ne isključuje neprincipi­jelnost, a uključuje zadovoljav­anje prvenstven­o vlastitih interesa, vrijedio je za hrvatske pijetlove na kraju 17. stoljeća, a vrijedi i za hrvatske pjetliće na početku 21.

 ?? ?? Gledajući u prošlost primjera hrvatske neprincipi­jelnosti ipak ne nedostaje
Gledajući u prošlost primjera hrvatske neprincipi­jelnosti ipak ne nedostaje
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia