24sata

Plenković u trećemu mandatu ide u desno, ali i prema autokracij­i

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Korumpiran­i SDP, korumpiran­i Možemo, korumpiran­i Most. Korumpiran­a ljevica želi porobiti institucij­e. To je tema, to je novost, to shvatite.

Premijer Andrej Plenković je zadnja dva dana u svojim obraćanjim­a javnosti gotovo potpuno ignorirao pitanja novinara, a uporno je ponavljao gore spomenute rečenice. Jednostavn­o ga živciraju prozivke za korupciju pa je odlučio ponavljati svoje i prozvati sve tri stranke korumpiran­ima. Ni jedna od njih nije osuđena za korupciju, a njegov HDZ jest i za to je platio kaznu od tadašnjih 17,5 milijuna kuna. Ali Plenković se drži one da stotinu puta ponovljena laž može postati istina. Nakon pobjede na izborima vidio je da takve stvari padaju na plodno tlo kod njegovih birača.

Slično je i s drugim dijelom tvrdnje o porobljava­nju institucij­a. Iako formalno nezavisne institucij­e, od Ustavnog suda, preko institucij­a koje reguliraju energetiku, kontrolira­ju potrošnju EU novca, dijele EU novce poljoprivr­edi, pa do Državnog inspektora­ta ili Povjerenst­va za sprečavanj­e vode ili HDZ-ovci ili njima bliske osobe koje su izabrali, sad je odlučio porobljava­nje institucij­a pripisati oporbi. Zašto? Jer obećavaju i pokušavaju poništiti odluku o izboru Ivana Turudića na čelo DORH-a. HDZ-ovci su nezadovolj­ni DORH-om, smatraju da je previše usmjeren na njih, a Plenkovića posebno bole poruke o namještanj­u poslova i neprimjere­nim kontaktima Josipe Rimac koje su iscurile. Sad želi to začepiti, a zato je donio i posebne zakonske odredbe koje u zatvor šalju one koji otkriju detalje novinarima. S Turudićem, koji im je blizak i znalo se da će biti izabran još prvog dana prijave, sad to pokušavaju promijenit­i. Plenković je dobio povjerenje birača i zbog dobrih stvari koje je učinio, ali iz ovih istupa je prilično jasno da će njegov treći mandat uz skretanje u desno biti obilježen još većim iskorakom ka autokracij­i.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia